Sommige mensen ‘zweren’ bij een bepaald merk hardloopschoenen of -kleding, maar zelf ben ik helemaal (nog) niet zo ‘merkvast’. Ik loop mijn marathons vooral op Ultraboost van Adidas, maar dat is vooral omdat ik daar tijdens mijn eerste marathon goede ervaringen mee had en daar toen bij ben blijven hangen. In mijn kast staan echter ook hardloopschoenen van New Balance en Brooks, terwijl ik eerder liep op Asics en Mizuno. Qua kleding is het helemaal een bonte verzameling van allerlei merken. Voor mij is het vooral goed opletten wat er in de uitverkoop is, want met een gezin van drie kinderen is het steeds goed bekijken wat er financieel mogelijk is. Dat valt niet altijd mee, zeker omdat ik (sportief) ook behoorlijk actief ben voor KiKa. Om die reden heb ik ook eerder geprobeerd Asics-frontrunner te worden, helaas nog zonder succes. Daarom pak ik elke kans aan om hulp te krijgen en probeer ook zelf bedrijven te benaderen. Doordat ik actief ben voor KiKa en daarnaast ook blog, ben ik zo gelukkig dat ik de laatste tijd aardig wat spullen heb gekregen van verschillende grote merken, zowel voor hardlopen als fietsen. Heel tof en heel motiverend!

Zo kwam het ook dat ik onlangs in contact kwam met Nike EMEA (Europe, Middle East & Africa). Nike, voor de oplettende lezer is dat het enige grote merk dat in mijn vorige alinea ontbrak. Dat vond hun VP Brand Marketing Edgar Jorissen blijkbaar ook. Hij mailde me:
“Onze bedrijfs visie is: ‘Make sport a daily habit’. Mensen zoals jij zijn een voorbeeld voor iedereen om je heen hoe je dat kunt doen! Je noemt jezelf geen topsporter, maar in onze ogen ben je dat zeker wel. (zoals onze oprichter vele jaren geleden al zei: “if you have a body, then you are an athlete’) … Onze complimenten voor je geweldige inzet voor KiKa en onze bewondering voor je sportprestaties! Ik heb je website doorgelezen en het is indrukwekkend om te lezen hoe jij je ‘atleet zijn’ combineert met je rol als vader, partner en werknemer.”
Daarop vroeg hij zijn Brand Director Rachel Wouters om mij eens uit te nodigen voor een bezoekje. En zo gebeurde het dat ik op woensdag 4 december in de auto zat op weg naar Hilversum. Op weg naar het hoofdkantoor van Nike EMEA. Spannend!

Onderweg probeerde ik mezelf een voorstelling te maken wat ik zou kunnen verwachten. Een van de grootste sportmerken ter wereld een hoofdkantoor in Hilversum, hoe kan dat? Maar eenmaal in de buurt aangekomen werd het me al snel duidelijk. In 1999 is Nike naar Europe gekomen en heeft zich toen gevestigd in Hilversum, waar het sindsdien is gebleven. Nike is de grootste gebruiker van het Arenapark, het grote bedrijventerrein van Hilversum. Inmiddels kun je spreken van een heuse Nike-campus: twaalf gebouwen met een totale oppervlakte van meer dan 55.000 m2 met in en rond de kantoorgebouwen allerlei sportfaciliteiten.  Dagelijks werken hier ongeveer 3700 medewerkers . Nike is voor Hilversum en de wijde omgeving dan ook een van de economische motoren en zorgt niet alleen voor directe maar ook voor indirecte werkgelegenheid, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, horeca en winkels. 

Indrukwekkende cijfers, maar voor mij betekende dit vooral dat ik even goed moest zoeken waar ik precies moest zijn. Ik mocht me melden in het Bill Bowerman Center, het hoofdgebouw dat is vernoemd naar de mede-oprichter van Nike Inc. Meteen bij binnenkomst van het gebouw was ik diep onder de indruk en enigszins overweldigd door alles wat ik om me heen zag. Dit gebouw barst van de energie en straalt sport, sport en nog eens sport uit. Meteen bij de receptie kijk je uit over de eigen drafbaan. Bovendien zitten in dit centrale gebouw twee restaurants, een koffiebar, vergaderzalen, een gymzaal, een volledig uitgeruste sportschool en zalen waar de Nike-medewerkers groepslessen kunnen volgen. Kortom, alles is voor handen. Ik mocht rustig op een bank gaan zitten om te wachten tot ik opgehaald zou worden, maar in plaats daarvan liep ik rond door de ruimte en was er steeds weer iets anders wat mijn aandacht trok.

Ik werd opgehaald door Rachel Wouters, Brand Director, en samen zochten we een plekje in het restaurant. Aan tafel zat ook stagiair Jan, een vriendelijke jongen met weliswaar een Hollandse voornaam, maar toch echt afkomstig uit Engeland. Naast Jan zijn er nog tientallen andere nationaliteiten aanwezig op de campus, waaruit maar weer eens blijkt hoe groot Nike eigenlijk is. De voertaal op de campus is dan ook voornamelijk Engels en zo dus ook ons gesprek, iets wat voor mij als docent Nederlands even schakelen was. Maar gelukkig kon ik me toch vrij aardig redden.

Met Rachel en Jan had ik het over de geschiedenis van Nike en hoe zij de zaken op het gebied van marketing in grote lijnen georganiseerd hebben in EMEA. Ik zeg in grote lijnen, want het is onmogelijk om in een uur precies te vertellen hoe alles georganiseerd is. Zo zit er achter de lancering van bijvoorbeeld één enkele nieuwe hardloopschoen een groots plan en een heel team van specialisten op allerlei gebieden. Het is daarbij de taak van Rachel om aan te geven wat en hoe ze iets wil hebben, waarna de verschillende teams op hun eigen gebied en met hun specifieke expertise dit uit gaan voeren. Zo zijn ze momenteel al druk bezig met de marathon van Londen (26 april 2020) waar volgens Rachel ‘iets groots’ gaat gebeuren en waar Nike prominent aanwezig zal zijn. Regeren is vooruitzien.

Nike is een bedrijf dat altijd vooruitstrevend probeert te zijn en daarbij ook oog heeft voor de maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en aandacht voor duurzaamheid staan bij Nike hoog in het vaandel, o.a. door continu goed te kijken naar het productieproces en de materialen die ze (her)gebruiken en wat voor impact dat heeft op het milieu.

Wat ik persoonlijk erg interessant vond is dat Nike binnenkort op de markt komt met een schoen waarvan bewezen zou zijn dat deze de kans op blessures bij hardlopers met liefst 52% verkleind. Hardlopen is een blessuregevoelige sport, vooral door de zware belasting op de gewrichten en pezen. Zo heb ik zelf afgelopen zomer lange tijd last gehad van een blessure aan mijn achillespees en heb ik in het verleden ook al knieklachten gehad. Een schoen waarvan bewezen zou zijn dat deze de kans op blessures daadwerkelijk verkleind, zou dan voor mij ook echt een geweldige innovatie zijn. De Nike React Infinity Run is volgens Nike de eerste schoen ter wereld waarvan dit wetenschappelijk bewezen is. Deze schoen is eind januari 2020 verkrijgbaar. Ik ben daar natuurlijk erg benieuwd naar en ik ben dan ook erg blij dat Rachel mij beloofde een paar op te sturen, zodat ik ze uit kan gaan proberen. Houd tegen die tijd mijn blog dus goed in de gaten voor een review!

Het gesprek met Rachel en Jan was echt mega-interessant en behalve over Nike hadden we het natuurlijk ook over mijn inzet voor KiKa, mijn eigen hardloopprestaties en mijn doelen voor 2020. Het gesprek had van mij nog veel langer mogen duren, maar Rachel had in haar zeer drukke agenda slechts een uurtje tijd vrij kunnen maken en dat was voorbij voordat ik het wist. Voordat we afscheid namen werd ik nog aangenaam verrast met een fantastisch Nike kledingpakket voor het hardlopen. Aangeboden door Nike, als steuntje in de rug bij mijn missie voor KiKa. De grootste en meest bijzondere verrassing was een paar Nike ZoomX Vaporfly NEXT%, dé hardloopschoen van dit moment. De schoen die vooral bekend geworden is door de recordpoging van Eliud Kipchoge. Maar het bijzondere aan het paar dat ik kreeg was dat de schoenen gesigneerd zijn door Mo Farah en Paula Radcliffe, twee van de grootste langeafstandlopers ter wereld. Een collectors-item!

Met mijn hoofd in de wolken maakte ik samen met Rachel nog een korte wandeling langs enkele sportfaciliteiten in het gebouw, voordat we afscheid namen. Op tijd weer terug op aarde stapte ik weer in de auto en reed ik terug naar huis. Onderweg terug realiseerde ik me dat ik vandaag echt even in een andere wereld ben geweest. Even uit het onderwijs, maar in de wereld van een groot sportmerk. Voor mij ontzettend indrukwekkend, dat mag duidelijk zijn. Waar het voor de vele werknemers daar waarschijnlijk allemaal heel gewoon is, was het voor mij echt een voorrecht om daar een keer te mogen zijn. Al mailde Rachel me later nog dat het voor haar inderdaad iets ‘normaler’ is dan voor mij, maar dat zij nog steeds super trots dat is dat ze bij Nike werkt en dagelijks met fantastische producten en geweldige atleten te maken heeft. “Ik ga dan ook elke dag met een ‘big smile’ naar mijn werk”, aldus Rachel.

Dan zit je ’s avonds thuis en heb je de ZoomX Vaporfly NEXT% in handen. De schoen waarvan gezegd wordt dat het de snelste schoen ter wereld is, de schoen waarop records gebroken worden. Wat doe je dan? Collectors-item of niet, ik trok ze aan en besloot een rondje te gaan lopen. Uitproberen! Of het aan de schoenen lag of door de ‘flow’ waarin ik zat weet ik niet, maar ik liep voor het eerst sub20 op de 5 km. Een prachtige afsluiting van deze voor mij bijzondere en inspirerende dag!

David

Ik voel me bevoorrecht dat kansen als hierboven op mijn pad komen en dat ik regelmatig spullen krijg of mag testen, maar ik ben (nog) niet gebonden aan contracten of voorwaarden. Alles wat ik schrijf is dus 100% mijn eigen mening!