Als je me al wat langer volgt, weet je dat ik vrijwel altijd hardloop met muziek. Dankzij de juiste nummers kom ik sneller in een fijn ritme en lukt het me vaak makkelijker om me door zware momenten heen te slaan. Lopen met muziek, betekent lopen met een koptelefoon. Ooit begonnen met de ‘oortjes’ die bij mijn telefoon hoorden, gewoon met draad. Maar inmiddels gebruik ik al jaren speciale bluetooth sportmodellen. Toch was er altijd nog één ding dat ik niet ideaal vond: de veiligheid in het verkeer. Met muziek op lopen, betekent dat je omgevingsgeluiden (bijna) niet meer hoort. Ik moest dus altijd erg alert blijven tijdens het hardlopen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Tja, niks aan te doen dacht ik altijd. Totdat ik hoorde van Aftershokz. Dankzij Athlete Sports World kon ik zelf gaan ervaren wat Aftershokz te bieden heeft: de Aftershokz Trekz Titanium Slate Grey.

Hoe werkt het eigenlijk?
Om te beginnen: wat is er zo speciaal aan de koptelefoons van Aftershokz? Waar normale koptelefoons het geluid zoals altijd via het trommelvlies in je oren laten gaan, maakt Aftershokz gebruik van bone conduction technologie. “Wat?” hoor ik je denken. Ik zal het uitleggen. De koptelefoons van Aftershokz draag je niet op of in je oor, maar er vlak naast: open-ear. Totaal anders dus dan de in-, on- of over-ear hoofdtelefoons die we gewend zijn. De koptelefoon maakt gebruik van transducers, die met elektrische spanning een ultrasone geluidsgolf produceren. De trillingen bereiken via je kraakbeen je slakkenhuis, waardoor je geluid kan waarnemen zonder het trommelvlies te belasten.
Ik moet zeggen dat ik me hier eerst niets bij voor kon stellen, totdat ik de Trekz thuis kreeg. Je voelt de trillingen echt heel zachtjes door je kraakbeen gaan, iets waar ik wel even aan moest wennen. Maar na 5 minuten is dat vreemde gevoel al weg en merk je er niets meer van.

Klinkt de muziek nog wel een beetje?
Niet geheel onbelangrijk, je wilt toch dat je de muziek goed kunt horen. Ik moet zeggen dat ik positief verrast was, al merk ik wel dat ik de eerste paar minuten altijd even moet schakelen. De combinatie van omgevingsgeluid met muziek zorgt er bij mij voor dat ik de muziek niet altijd meteen goed ervaar. Meestal heb ik een minuutje nodig om te wennen aan deze combinatie, maar daarna kan ik heerlijk genieten van het geluid. De muziek is voor mij prima te horen tijdens het lopen. Een echte muziekliefhebber zal hier vast wel iets op aan te merken hebben (lage tonen vooral), maar laten we niet vergeten dat het hier in eerste instantie om het sporten gaat. Wat dat betreft is het geluid prima.

Is het echt zo veilig?
Het grootste voordeel van deze methode is dat je oren onbedekt blijven zodat je van je muziek kunt genieten zonder het omgevingsgeluid te dempen. Ik ben dus tevreden over de muziek, maar hoe zit het met de veiligheid? Als ik van huis vertrek en ons dorp uitloop, moet ik altijd over een vrij drukke weg lopen met veel auto’s die me inhalen. Voorheen moest ik regelmatig over mijn schouder kijken of er auto’s aankwamen, maar sinds ik de Trekz gebruik merk ik dat ik dat veel minder vaak doe. Ik hoef geen drie keer meer achterom te kijken als ik wil oversteken en het lopen op een weg waar ook auto’s voorbij scheuren is ineens een stuk prettiger. Ik loop daardoor echt een stuk rustiger en kijk minder vaak achterom (al doe ik dat natuurlijk nog wel af en toe, veiligheid voor alles).

Een ander bijkomend voordeel merkte ik vooral tijdens de paar wedstrijden die ik de laatste tijd liep. Waar ik qua geluid eigenlijk altijd afgesloten was van het publiek, hoorde ik nu ineens regelmatig mijn naam roepen. De aanmoedigingen van het publiek kreeg ik nu veel vaker en beter mee, wat me regelmatig een positieve impuls gaf. Ook op dat vlak is het dus fijn om naast de muziek ook het omgevingsgeluid te kunnen horen.

Leuk allemaal, maar zit zo’n ding wel een beetje comfortabel?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd een haat-liefde verhouding heb gehad met mijn vorige koptelefoons. Met name de modellen die je in-ear draagt vind ik altijd lastig. Die zitten eigenlijk nooit helemaal lekker in mijn oren. Daar heb ik bij de Trekz totaal geen geen last meer van aangezien deze niet in of op mijn oren zit, maar daarvoor. Daardoor blijven mijn oren helemaal vrij. Dankzij het enorm lage gewicht en het feit dat hij onopvallend op je oren rust, is de Trekz makkelijk te dragen. Je merkt bijna niet dat je hem op je hoofd hebt. Over het algemeen zit de Trekz prima, maar heel soms kan hij bij een draai met het hoofd een beetje verschuiven. Veel last heb je daar niet van, want zonder dat je het merkt corrigeer dat zich meestal vanzelf.

De bediening van de Trekz gaat verbazingwekkend eenvoudig. Met de knoppen aan de rechterkant, achter je oor, kun je gemakkelijk het volume aanpassen. Aan de linkerkant vind je een waarmee je niet alleen je muziek kunt pauzeren, maar ook telefoongesprekken kunt aannemen en beëindigen. Als je deze knop iets langer ingedrukt houdt, dan kun je gebruik maken van voice commands die je bij je telefoon ook gebruikt. Je telefoon kan dus lekker opgeborgen blijven, ook weer een pluspunt voor veiligheid tijdens bijvoorbeeld het fietsen.

Is dat alles?
Nee, er zijn nog wel wat mooie specs te noemen over de Trekz. Zo gaat de batterij tot zo’n 6 uur mee, wat voor bijvoorbeeld erg prettig is voor een marathon. Verder is de Trekz zweetbestendig (best handig!), heeft dus geen kabels (want bluetooth!), weegt slechts 36 gram en is speciaal ontworpen om niet in de weg te zitten. Je zou dus zeggen de ideale koptelefoon voor (buiten)sporters.

Helemaal geen nadelen?
Jawel hoor, niets is perfect. Nu de winter weer voor de deur staat wordt het weer koud buiten. Dat betekent weer hardlopen met een muts op. Die muts gaat over je oren en inderdaad, dat gaat dus niet samen met de Trekz (althans niet bij mij). In dat geval ben ik dus toch weer aangewezen op mijn in-ear koptelefoon.
Verder valt er bij het opladen nog wel winst te behalen voor Aftershokz. Van leeg naar vol duurt al gauw zo’n 2 uur. Even snel aan de oplader leggen als je dit vergeten bent, zit er dus niet in. Daar moet je dus wel rekening mee houden.

Dus?
Voor mij zijn de koptelefoons van Aftershokz echt een verademing. Ik heb nu het beste van twee werelden: muziek luisteren en tegelijkertijd ook veilig hardlopen. Wat mij betreft dus echt een aanrader voor iedereen die graag muziek luistert tijdens het sporten. Inmiddels zijn er ook weer nieuwe modellen op de markt die lichter, flexibeler en zelfs volledig waterdicht zijn (je kunt er zelfs mee zwemmen). Het lijkt dus alleen maar beter te worden!

David

De Aftershokz Trekz Titanium heb ik kunnen testen met dank aan Athlete Sports World, zonder verdere voorwaarden. Het is dus 100% mijn eigen mening!