“Meneer, zie je nou wel dat je vaker naar ons moet luisteren, je blog is nog nooit zoveel gelezen.” Tja, ik kan mijn leerlingen op dit punt niet anders dan gelijk geven. Alleen wat betreft dat mijn blog niet eerder zo vaak gelezen was, want dat ik vaker naar ze moet luisteren blijft natuurlijk een discussiepunt. Maar goed, volgens Suzanne moet de volgende blog over mijn hardloopschoenen gaan, dus hier komt ie!

20181027_165920 (2)

Hardloopschoenen zijn er tegenwoordig in vele soorten, kleuren en prijzen. Voor sommige mensen is het een echte modegril geworden. Keuze in overvloed en juist dat maakt het kiezen zo ontzettend lastig. Welke schoen past het beste bij jouw voet, bij jouw lichaam, bij jouw looptechniek of bij jouw doelen? Zeker als je regelmatig gaat hardlopen is het belangrijk om schoenen te hebben waar je lekker op loopt. En geloof me: de juiste schoenen vinden is nog niet zo eenvoudig!

Zelf ben ik jaren geleden begonnen op Asics, het type weet ik niet eens meer. Ik wilde beginnen met hardlopen en trok de eerste de beste sportschoenen uit de kast die ik kon vinden. Hardlopen ging lekker, dus ik kocht mijn eerste échte hardloopschoenen: de Saucony Guide 6, een bekende schoen in de hardloopwereld. Waarom ik deze kocht weet ik niet eens meer, maar waarschijnlijk waren ze in de aanbieding (ik hou van aanbiedingen!) en vond ik de kleuren mooi. Op deze schoenen heb ik een jaar of twee prima gelopen, totdat ik ging trainen voor mijn eerste marathon. De afstanden en intensiteit van mijn trainingen namen toe en voor ik het wist zat ik bij de fysiotherapeut met knieklachten. Een beginnende “lopersknie” was de diagnose, behandelen dus. Tegelijk hebben we toen gekeken naar mijn schoenen en geconcludeerd dat deze mogelijk (deels) de oorzaak waren. De looptest was vervolgens duidelijk: ik had een neutrale schoen nodig met veel demping.

Ik ben gaan zoeken en kwam zelf uit bij de Asiscs Gel Nimbus of de Adidas EnergyBOOST. De eerste omdat Asics gewoon een toonaangevend merk is op hardloopgebied en deze schoen hun vlaggenschip is, de tweede omdat Adidas met hun op dat moment vernieuwende BOOST-technologie. Ik heb op beide schoenen hetzelfde rondje van 5km gelopen om te proberen. De Asics voelde prettig, maar niet meer dan dat. Daar zou ik prima op kunnen lopen, dat zeker. Maar de Adidas EnergyBOOST was een totaal andere ervaring. De eerste stappen waren erg wennen; het was net of ik over de weg stuiterde. Bij elke stap veerde mijn voet zo soepel en makkelijk weer omhoog, dat ik veel energie terugkreeg voor de volgende stap. Hier moest ik echt aan wennen, maar toen ik dit eenmaal door had voelde het erg prettig en comfortabel. De demping was gigantisch en dat had ik nodig, dus ik besloot deze schoenen te houden.

Op 10 april 2016 liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam, op de Adidas EnergyBOOST 1. Het ging geweldig en de tijd die ik daar liep is nog steeds mijn PR (3:49:29). Sindsdien loop ik alleen nog maar op de Adidas EnergyBOOST. Dat is niet helemaal waar, want ik heb tussendoor nog heel even de nieuwe Mizuno Wave Sky geprobeerd (gewonnen bij een prijsvraag van Losse Veter), maar die voelde toch te groot voor mij. Adidas EnergyBOOST dus, al zijn daar de afgelopen jaren ook de nodige ontwikkelingen in geweest. Inmiddels heb ik vier paar van deze schoenen in de kast staan, waarvan er twee eigenlijk niet meer gebruikt worden. De eerste was eind 2016 helemaal op, de andere (type 3) hebben hun dienst bewezen in 2017 tijdens de marathons van Rotterdam en New York. Ik heb nu dus nog twee paar (type 2 en 4) staan die ik zoveel mogelijk afwisselend gebruik. Elke schoen is toch net weer wat anders, want ook Adidas probeert natuurlijk elk nieuw type weer te verbeteren en innoveren. Daardoor kan de reactie van het lichaam en vooral de voeten ook net wat anders zijn. Door de schoenen af te wisselen kan ik de belasting goed verdelen en gaat het prima.

20181212_204042
Mijn Adidas EnergyBOOSTs, van nieuw (links) naar oud (rechts)

Inmiddels verdwijnt de EnergyBOOST geruisloos uit het assortiment van Adidas. Dat wil echter niet zeggen dat Adidas stopt met deze technologie, in tegendeel zelfs. De BOOSTtechnologie is inmiddels in eigenlijk alle modellen wel op de een of andere manier verwerkt. De UltraBOOST is al jarenlang een toonaangevend model van Adidas en deze lijn wordt zeker doorgetrokken. Deze schoen heeft een zool met 100% BOOST, waar de Energy ‘slechts’ 70% had. Daarnaast is eerder dit jaar de SolarBOOST (60%) op de markt gekomen, geïnspireerd door de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Voor mijn gevoel is dit dus de opvolger van de EnergyBOOST.

Voorlopig kan ik de komende tijd nog vooruit met mijn EnergyBOOST. En daarna? Grote kans dat het de Adidas UltraBOOST of SolarBOOST gaat worden. Of misschien toch een ander merk? De grote merken hebben natuurlijk ook niet stil gezeten en ook Asics, Nike, Saucony, Brooks en New Balance proberen steeds te verbeteren en vernieuwen. Ook op het gebied van demping, wat voor mij dus belangrijk is. Zo heeft Asics inmiddels de Dynaflyte uitgebracht, een lichte schoen met een demping die vergelijkbaar zou zijn met de ultraBOOST van Adidas. Daar ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar.

Ik ben geen professional, gewoon een eenvoudige amateur die in zijn vrije tijd rondjes loopt en daarvan geniet. Geen sponsorcontracten waar ik aan vast zit, dus vrij om te kiezen wat ik mooi vind en waar ik me goed bij voel. Wat dat betreft is er voor mij dus keuze genoeg. En mocht er ooit een bedrijf zijn waar ik de hardloopschoenen voor uit mag proberen, welke merk dan ook, dan mogen ze me altijd bellen of mailen! 😉

David