Twintig-twintig (of tweeduizendtwintig?) is alweer een paar dagen oud. Een nieuw jaar met nieuwe doelen, daar kom ik in een volgende blog uitgebreid op terug. Maar is 2019 eigenlijk het jaar geworden zoals ik me vooraf bedacht had? Oftewel: heb ik de doelen behaald die ik begin 2019 voor mezelf gesteld had?

#1: De grens van 1000 km doorbreken
In 2017 liep ik 1050 km, maar in 2018 ‘slechts’ 916. Dat zou in 2019 dus beter moeten kunnen. Voor de zomer was ik goed op weg, wat natuurlijk vooral kwam door alle voorbereidingen voor de Two Rivers Marathon. In de zomer viel ik echter even helemaal stil door een vervelende blessure. Gelukkig kreeg ik allerlei goede adviezen en hulp, waardoor ik uiteindelijk sterker terug kwam dan ooit. Mede daardoor stopte de teller uiteindelijk op 1509 km! Dit doel is dus ruimschoots behaald.

#2: Weer een marathon lopen
Het liefst wilde ik er in 2019 zelfs twee lopen, maar het is bij een gebleven. In februari liep ik bij de Two Rivers Marathon zelfs een PR van 3:44:04, maar toch was dat een kleine teleurstelling. Ik had keihard getraind voor een tijd van 3:30, maar een week voor de marathon werd ik ziek. Achteraf gezien mag ik blij zijn dat ik nog kon starten en dus zelfs in staat was om een PR te lopen. Toch weet ik dat er meer in zit. Helaas kon ik dat in 2019 niet meer laten zien. Een marathon in het najaar werd een utopie toen ik in de zomer geblesseerd raakte. Ik heb dus in 2019 wel één marathon gelopen en dus is ook dit doel behaald.

#3: Mijn PR op de 10 km aanvallen
In het voorjaar, na de marathon, had ik een aantal 10 km’s op de agenda gezet om mijn PR aan te vallen. De eerste keren ging het nog mis, maar bij de Vestingloop verbeterde ik mezelf voor het eerst. Dat was toen vrij onverwacht aangezien ik een week eerder nog niet in de buurt kwam. Toen ik in de zomer geblesseerd raakte, had ik niet verwacht later in het jaar nog in de buurt te kunnen komen, laat staan mezelf te verbeteren. Maar zoals ik eerder al zei kwam ik juist veel sterker terug. De combinatie met fietsen en nog meer en gerichter trainen, zorgden ervoor dat ik begin november bij de Krollenloop ineens nog maar een halve minuut van een sub40 af zat. Ik nam mezelf toen voor om in 2020 voor een sub40 te gaan trainen. Inmiddels is ook dat achterhaald, want op de allerlaatste dag van het jaar liep ik een tussentijd van 39:07 tijdens een race van ruim 16 km. Wow! Ik heb mijn PR maar liefst 3x verbeterd dit jaar, dus dit doel is zeker behaald.

#4: Voor het eerst meedoen aan een triatlon
Op Vaderdag mocht ik voor het eerst ervaren hoe het is om aan een triatlon mee te doen. Dat wil zeggen: als team. Twee collega’s namen het zwemmen en fietsen voor hun rekening, ik het hardlopen. Met een 13e plaats in een veld van zo’n 80 teams was dat toch een aardige prestatie. Het hele gebeuren rondom de triatlon, de sfeer, de beleving, hebben een vlammetje in mij ontstoken om alle onderdelen individueel te gaan doen. De materialen zijn geregeld, inschrijving is gedaan en de voorbereiding begonnen, dus dit komt zeker terug bij mijn doelen voor 2020. Maar dit doel voor 2019 is dus ook behaald.

#5: Lopen voor een goed doel: KiKa
Na de onvergetelijke ervaring bij de New York Marathon in 2017, besloot ik om me in 2019 opnieuw voor KiKa in te gaan zetten en een jaar later een marathon te gaan lopen. Toen wist ik nog niet welke marathon dat zou gaan worden, nu weet ik dat wel. Het wordt niet één marathon, het worden er zelfs twee: Tokyo en Berlijn. De eerste is al over 8 weken en daar ben ik dus keihard voor aan het trainen. Man, wat heb ik daar zin in. Jazeker, ook dit doel is dus behaald.

#6: Nieuwe dingen ontdekken en uitproberen
Afgelopen jaar heb ik mijn eerste stadscross gelopen, voor het eerst een wintermarathon gelopen en meegedaan aan een triatlon. Ik had me ook voorgenomen om een keer mee te lopen met de Running Junkies in Den Bosch, maar dat is er uiteindelijk nog steeds niet van gekomen. Het mooie van dit doel was dat er heel veel mogelijk was. Door mijn blessure ben ik in de zomer meer gaan fietsen en heb ik op vakantie een aantal keren gezwommen. Dat beviel zo goed dat ik de combinatie met hardlopen erin houd. Ik heb in 2019 dus zeker nieuwe dingen ontdekt en geprobeerd, vaak met succes. Weer een doel dat behaald is dus.

#7: Doorgaan met bloggen
Dit blog bestaat nu al iets meer dan een jaar en is nog steeds voorzichtig groeiende. Ook op Facebook, Twitter en Instagram mag ik mijn avonturen met steeds meer mensen delen. Dat levert regelmatig leuke, inspirerende en motiverende reacties en contacten op. Voor mezelf had ik bedacht om in 2019 wekelijks een blog te schrijven, maar dat bleek een fulltime baan, het gezinsleven en al het sporten lastiger dan gedacht. Uiteindelijk zijn het toch nog 41 stukjes geworden, die jullie hopelijk met plezier hebben gelezen. Ook dit laatste doel is dus behaald.

Zeven uit zeven, een perfecte score dus. Toch was 2019 niet altijd een gemakkelijk jaar. Ik werd ziek een week voor de marathon en kreeg een vervelende blessure in de zomer. Maar het grootste dieptepunt was het onverwachte overlijden van mijn moeder in november, waardoor 2019 helaas een zwarte rand heeft gekregen. Sportief gezien heb ik het jaar echter heel goed af kunnen sluiten en dat biedt perspectief voor mijn doelen voor 2020. Wat die precies zijn, dat hoor je binnenkort. Maar waarschijnlijk kun je een paar al wel raden?

David