In december was ik op bezoek bij het hoofdkantoor van Nike EMEA. Daar hoorde ik over een nieuwe hardloopschoen waar Nike mee op de markt zou komen. Een schoen die de kans op blessures met liefst 52% zou verkleinen. Als dat echt zo zou zijn, is dat natuurlijk een geweldige innovatie. Mijn interesse was meteen gewekt en ik zei dan ook meteen ‘ja’ toen ze vroegen of ik die schoen wilde gaan proberen. Half januari ontving ik de schoenen thuis en inmiddels heb ik dus voldoende gelegenheid gehad om de Nike React Infinity Run Flyknit te testen. Tijd dus voor een review!

De belofte van Nike
Op de eigen website zegt Nike, nog enigszins voorzichtig, dat “de Nike React Infinity Run Flyknit helpt de kans op blessures te verkleinen, zodat je kunt blijven hardlopen. Meer foam en verbeterde details op het bovenwerk zorgen voor demping en een stevig gevoel. Strik die veters en ervaar de mogelijkheden.” Maar in welke mate neemt de kans op blessures dan af? Nike zegt daarover zelf: “Tijdens tests nam de kans op blessures met de Nike React Infinity Run af met 52% ten opzichte van de Nike Air Zoom Structure 22. Dit bleek uit een studie verricht onder 226 mannen en vrouwen tijdens een hardlooptrainingsprogramma van 12 weken (blessure = 3 of meer opeenvolgende runs gemist ten gevolge van pijn veroorzaakt door hardlopen).” Mooie cijfers, maar critici zullen zeggen dat dit louter om modellen van Nike zelf gaat. Toch is de Nike Air Zoom Structure gewoon een goede, stabiele schoen die vrij goed ligt in de markt. Met dat in gedachten zijn dit toch veelbelovende cijfers. Maar goed: eerst zien (=zelf ervaren), dan pas geloven. Tijd om te testen dus!

Het oog wil ook wat
De schoen valt qua uiterlijk wel op. Spierwit met roze en gele accenten. Een opvallende, maar toch rustige uitstraling. Deze eerste versie was zowel voor dames als heren beschikbaar, unisex dus. Normaal ben ik geen fan van witte hardloopschoenen want die worden zo snel vies, maar deze is toch wel erg mooi. Ik zou hem zelfs gewoon als sneaker onder een spijkerbroek kunnen dragen. Inmiddels zijn er overigens ook meerdere kleurvarianten beschikbaar en kun je op de website van Nike zelfs je eigen schoen ontwerpen via “By you design“. Met het uiterlijk van deze schoen zit het dus wel goed.

Pasvorm
Het aantrekken van de schoen gaat heel soepel. Het bovenwerk van de schoen voelt zo comfortabel aan, dat het lijkt alsof je een sok aantrekt. Eentje die heel prettig om je voet zit en toch voldoende steun geeft. Het aantrekken van de veters voelt mij dan steeds een beetje als overbodig; de schoen zit immers al hartstikke fijn. Toch merk ik dat de veters net dat beetje zekerheid en stevigheid bieden dat je tijdens het lopen nodig zult hebben. Je wilt immers niet dat je uit je schoenen vliegt als je snel door een bocht gaat.

Tijd om te gaan lopen!
Wat mij meteen opvalt als ik op de schoenen sta, is de enorme stabiliteit die ze me geven. Soms heb je nog wel eens schoenen waar je een beetje op wankelt of zwabbert, maar bij deze heb ik dat absoluut niet. Dat Nike de zool aan de voor- en achterzijde wat breder heeft gemaakt en daarmee voor een brede basis heeft gezorgd, zal hier vast aan bijdragen. Hetzelfde gevoel blijft als ik ga lopen. De schoen is heerlijk licht en biedt nog steeds dezelfde stabiliteit die ik meteen al voelde. Ook bij de keren daarna dat ik op deze schoenen liep, was ik elke keer weer verbaasd over deze stabiliteit. Wat dat betreft denk ik dat deze schoen zowel geschikt is voor de neutrale loper, als voor de loper die juist dat extra beetje ondersteuning zoekt. Weer een pluspunt.

Wat ik zelf altijd zoek in een schoen, is een goede demping. Ik hou van een snel reagerende schoen voor een korte snelle afstand, maar kies bij een langere afstand liever voor een wat meer ‘bouncy‘ schoen. Voor mijn gevoel zit deze schoen daar een beetje tussenin. Er is zeker sprake van energieteruggave, maar niet zo heel snel. In plaats daarvan krijg je een mix van energieteruggave met een springerig, ‘bouncy‘ gevoel. Daarmee is het voor mij persoonlijk geen schoen voor een snelle run of een hele lange afstand, maar meer voor de middellange afstand. Afstanden van 5 tot 15 kilometer heb ik met veel plezier op deze schoen gelopen. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die hier met veel plezier een marathon op kunnen lopen: de schoen is licht, erg stabiel, geeft energie terug, loopt lekker zacht en heeft een fijne afwikkeling. Veel hardlopers zullen dit als erg prettig ervaren en het gevoel hebben dat hardlopen ineens veel minder moeite kost.

Mijn conclusie
Als redelijk ervaren hardloper ben ik breed georiΓ«nteerd. Ik hou van een snelle 5 km, maar loop ook graag een marathon. Ik geniet van een relaxte 10 km door de natuur, maar ook van een intervaltraining over baan of asfalt. Zoveel verschillende runs, zoveel verschillende mensen, dus ook zoveel verschillende schoenen. Toch is de Nike React Infinity Run Flyknit voor mij een enorm welkome aanvulling. Op dit moment gebruik ik hem vooral voor hersteltrainingen of momenten dat ik geen snelle of lange afstand gepland heb, maar toch lekker zonder zorgen wil lopen. Voor mijn gevoel helpt deze schoen me bij mijn herstel. Of beter gezegd, loop ik makkelijker waardoor ik ook sneller herstel. Verwacht op deze schoen geen supersnelle tijden, maar zoek je een uiterst prettige, stabiele schoen voor de korte of middellange afstand, dan is de Nike React Infinity Run Flyknit zeker het overwegen waard.

David

Deze schoenen heb ik van Nike EMEA gekregen om uit te proberen, zonder verdere voorwaarden. Het is dus 100% mijn eigen mening!