Hardlopen begint natuurlijk bij jezelf. Je zult zelf je benen moeten bewegen om vooruit te komen. Hoe sneller je dat kunt, hoe sneller je bent. Maar hardloopschoenen kunnen je hier wel degelijk bij helpen. De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen op dit gebied enorm geweest. Tijd dus om daar eens naar te kijken en ook mijn eigen ervaringen te delen!

Techniek staat niet stil
Hardlopen raakt zijn ziel kwijt, wordt door critici wel eens gezegd. Maar is het niet zo dat vanaf het moment dat de mens gestopt is met blootvoets lopen, dit gebied altijd in ontwikkeling is geweest? Maar inderdaad, tegenwoordig lijkt de techniek sneller te gaan dan voorheen. Persoonlijk vind ik het fascinerend om te zien hoe de wetenschap zich op het gebied van hardlopen ontwikkelt.

Nike als koploper
De afgelopen jaren is de discussie rondom ‘snelle’ hardloopschoenen enorm opgelaaid. Reden hiervan was een vernieuwende schoen van Nike onder de naam Vaporfly. Jaren van research waren aan deze schoen vooraf gegaan met als doel de loper snellere tijden te laten lopen. Meest opvallende vernieuwing: de combinatie van speciale foam in combinatie met het gebruik van (carbon)platen. Waar veel mensen denken dat het de carbonplaten zijn die voor het effect van sneller lopen zorgen, is het juist de speciale foam die hiervoor zorgt. Deze foam werd jaren geleden al door een Franse firma ontwikkeld en het gerucht gaat dat een ander groot merk hier toen geen heil in zag, waarop het aan Nike werd aangeboden dat wel de sprong in het diepe durfde te wagen. Na vele onderzoeken en testen bleek dat platen van carbon het perfect middel zijn om een specifieke ondersteunende rol te spelen in het behoud van meer de afwikkeling van de zooleigenschappen van de schoenen. Resultaat: meer energieteruggave, gemakkelijker en vooral ook sneller lopen.

‘Argusogen’
Nieuwe ontwikkelingen worden natuurlijk altijd met argusogen bekeken, niet alleen door hardlopers maar ook door concurrenten. Nike zette daarom groots in en had in niemand minder dan Eliud Kipchoge de perfecte persoon om deze schoen op de markt te zetten. “Breaking2” werd het project genoemd waarbij het doel was om een marathon te lopen in minder dan 2 uur. Op de nieuwe Nike Vaporfly natuurlijk. De eerste poging in 2017 werd helaas net niet gehaald (Kipchoge had 25 seconden teveel nodig), maar dat maakte eigenlijk niet uit. De hele (hardloop)wereld had het daarna over deze prestatie en voor Nike belangrijker: over die nieuwe schoenen. Nike en Kipchoge gaven natuurlijk niet op en op basis van opgedane kennis en ervaring, werden de schoenen natuurlijk weer verder ontwikkeld. Twee jaar later, in 2019, volgde een nieuwe poging op verbeterde schoenen. Dit keer lukte het de Keniaan wel in 1 uur, 59 minuten en 40 seconden. De hele wereld in rep en roer, de hardloopwereld op zijn kop!

Eliud Kipchoge schrijft geschiedenis met zijn Breaking2

De spelregels bepaald
Vanaf dat moment vielen voor- en tegenstanders over elkaar heen, nog meer dan anders. Kon dit nog wel? Kregen hardlopers op deze schoenen niet teveel voordeel? De wereldatletiekbond moest zich er natuurlijk over buigen en uiteindelijk werd besloten dat de schoenen niet verboden werden. Wel kwamen er nieuwe regels rondom hardloopschoenen. Daarmee werd voor iedereen duidelijk wat wel en niet toegestaan werd. De technologie van Nike mocht gebruikt worden, maar de speciale schoen waar Kipchoge liep (een prototype met als naam Alphafly) niet. Hiermee waren de spelregels in ieder geval bepaald.

Dat was het moment waarop ook andere merken in actie kwamen. Althans, voor mijn gevoel dan. Op de achtergrond zullen zij vast ook bezig zijn geweest met dergelijke ontwikkelingen, maar alleen Nike bracht de schoen al op de markt. Ik denk dat andere merken afgewacht hebben en pas toen aangetoond was dat het echt werkte en de technologie ook omarmt en toegestaan was, volgden de schoenen elkaar in rap tempo op.

Volop keuze tegen een flink prijskaartje
Nike bracht rondom de recordpoging van Kipchoge de vernieuwde ZoomX Vaporfly Next% op de markt, maar inmiddels hebben ook vrijwel alle andere grote merken dit voorbeeld gevolgd. Zo heeft Brooks de Hyperion Elite, kwam Asics met de Metaracer, Hoka met de One One Carbon X, New Balance met de Fuelcell TC, Saucony met de Endorphin Pro en Adidas met de Adizero Pro. Keuze genoeg dus en grote kans dat jouw favoriete merk hier inmiddels dus ook tussen zit. Je zult echter wel je portemonnee moeten trekken wil je zo’n ‘snelle’ schoen aanschaffen. Met €179,95 zijn de schoenen van Hoka en Adidas de goedkoopste, terwijl Nike met €274,95 nog aan de top zit. Al heeft Nike inmiddels ook een goedkopere versie met de Nike Zoom Fly die je al hebt voor €159,95. Dat zijn dus wel serieuze prijzen voor een beetje schoen!

Eerst zien, dan geloven
Dankzij Nike in de persoon van Rachel Wouters, Brand Director van Nike EMEA, kreeg ik de kans om de ZoomX Vaporfly Next% uit te proberen. Nike wilde me helpen bij mijn acties voor KiKa en het was de bedoeling dat ik de speciale Japanse Ekiden-versie van deze schoen zou gaan dragen bij de marathon van Tokio die ik voor KiKa zou gaan lopen. Mijn doel: een PR lopen en het liefst onder de 3 uur en 30 minuten. Helaas liep het door corona allemaal anders en kon ik de schoen dus niet uittesten tijdens een officiële marathon. In plaats daarvan heb ik de schoenen gedragen tijdens verschillende trainingsrondes. Ook heb ik op eigen houtje aanvallen gedaan op mijn PR’s op de 5 en 10 km, waarbij ik ook deze schoenen droeg.

Nike ZoomX Vaporfly Next% Ekiden Edition

De eerste keer dat ik de schoenen aantrok had ik meteen het gevoel vooruit te willen gaan. Deze schoenen zijn duidelijk niet gemaakt om stil te staan. De speciale vorm zorgt ervoor dat je meteen een voorwaarts gevoel ervaart en dus wil gaan lopen. Ze zijn ook erg licht waardoor je veel minder gewicht meedraagt. Maar het belangrijkste: doet die carbonplaat nou daadwerkelijk wat wordt beloofd en kun je echt sneller lopen? De eerste keer dat ik de schoenen droeg wilde ik ze uitproberen op een snelle 5 km. En ja hoor, voor het eerst liep ik sub20! Die dag zat ik in een flow en in die periode had ik veel getraind, dus ik wist toen nog niet of het een mentale kwestie was of dat het ook daadwerkelijke door de schoenen kwam. Inmiddels heb ik in de afgelopen 9 maanden mijn records op eigenlijk alle afstanden verbroken. En ja, steeds had ik de Vaporfly’s aan.

Natuurlijk loop ik ook regelmatig op andere schoenen zonder carbonplaat. Afwisseling van schoenen is goed voor je lichaam en hardlopen gaat bovendien niet over alleen maar sneller willen zijn. Tijdens zulke trainingen loop ik ook vaak mooie tijden, maar nooit zo snel als op de Vaporfly’s. Daarmee is voor mij wel duidelijk geworden dat schoenen met dergelijke technologie je daadwerkelijk sneller kunnen laten lopen.

In Den Bosch verbeterde ik mijn PR op de 10k tot 38:40

The future is now!
Ontwikkelingen staan niet stil, dus ook nu zullen alle merken weer vooruit kijken. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat er de komende tijd gaat komen. Nu alle merken met een carbonschoen op de markt zijn gekomen, zal bijvoorbeeld ook Nike niet stil zitten. De voorsprong die ze hadden, zullen ze graag vast willen houden en dus gaan ze binnenkort met iets nieuws gaan komen: de Nike Air Zoom Alphafly Next%. Volgens Nike een schoen bomvol nieuwe technologie en innovatie, waaronder twee ultraresponsieve Air Zoom pods in de voorvoet en extra ZoomX foam in de hak. Het prototype van Kipchoge verder ontwikkeld toegestaan binnen de geldende regels.

Jullie begrijpen, ik ben echt razend nieuwsgierig! Naar de carbonmodellen van andere merken (hoe verhouden die zich ten opzichte van de Vaporfly?), maar nog meer naar de nieuwste schoen van Nike. Nog meer demping, nog meer energieteruggave, nog meer explosiviteit. Over 2 dagen komt deze op de markt, dat belooft wat. The future is now!

David

Ik voel me bevoorrecht dat er regelmatig kansen op mijn pad komen waarbij ik spullen krijg of mag testen, maar ik ben (nog) niet gebonden aan contracten of voorwaarden. Alles wat ik schrijf is dus 100% mijn eigen mening!