Het is eind februari en ik heb de zomer al in mijn bol! Dat kan ook haast niet anders met dat prachtige weer van de afgelopen week. Anderhalve week geleden liep ik nog in de kou en regen een marathon, maar nu loop ik in een korte broek en t-shirt. Prachtig weer om te gaan wandelen, fietsen of natuurlijk hardlopen. Ik ben op en top gemotiveerd, maar helaas… mijn (lopers)knie werkt niet mee. Van motivatie naar frustratie. Gelukkig is dit niet de eerste keer en weet ik voldoende alternatieven om toch actief te blijven. Motivatie is voor mij nog maar zelden een probleem.

20190218_161727
Prachtig weer om te gaan wandelen, ook als je last van je knie hebt

Voor veel mensen is het vinden van de juiste motivatie om te gaan hardlopen vaak wel lastig. Je wilt wel gaan, maar het was zo’n drukke dag, het regent, ik kan morgen ook gaan, en ga zo maar door. Excuses om niet te gaan zijn zo gevonden. Misschien herken jij dat ook wel? Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik het op kan brengen om vrijwel altijd 3 á 4 keer in de week te gaan lopen? Ik schreef daar al eens iets eerder wat over, maar zal er nu eens wat dieper op in gaan. Dit keer wil ik een paar van mijn tips met jullie delen, waar jullie hopelijk iets aan hebben.

  • Stel jezelf een doel om naartoe te werken. Of dat nu je eerste 5 km is of een marathon, dat maakt niet uit. Bepaal je eigen doel en maak dat concreet, bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een wedstrijd. Zo heeft mijn beste vriend zich ingeschreven voor de Stevens Stadscross op 16 maart, voordat hij echt begon met hardlopen. Inmiddels loopt hij 2 tot 3x in de week en kan hij 5 km volhouden zonder problemen. Dat bedoel ik dus! Van mezelf weet ik dat ik in de winterperiode sneller last van motivatieproblemen heb (wie niet!). Daarom schrijf ik me al enkele jaren in voor een voorjaarsmarathon, waardoor mijn trainingsschema zich grotendeels in de winter afspeelt. Verzaken is dan geen optie, want ik weet dat die marathon eraan zit te komen. Een betere stok achter de deur is er volgens mij niet.
  • Maak ruimte in je dag- of weekplanning. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde tijden reserveren zodat je zeker weet dat je tijd hebt. Of je probeert dingen te combineren. Zo probeer ik minimaal 1x per week hardlopend vanuit mijn werk naar huis te gaan. Mijn school ligt op ongeveer 10 km van huis. In de ochtend pak ik dan de bus en neem ik mijn hardloopkleding mee. Na schooltijd kleed ik me om op school en ga hardlopend naar huis. Mijn gewone kleding laat ik liggen, die neem ik de volgende dag wel weer mee. Zo combineren ik reizen met sporten. Kost me qua tijd ietsje meer, maar eenmaal thuis ben ik klaar en heb ik alle tijd voor mijn gezin.
  • Het fijne van hardlopen vind ik de vrijheid die je hebt. Je kunt hardlopen waar en wanneer je maar wilt, zonder verplichtingen. Om die reden loop ik dan ook vaak alleen. Even alleen met mijn gedachten, heerlijk vind ik dat. Maar dat vraagt tegelijkertijd ook de nodige zelfdiscipline. Daarom is het soms ook prettig om af te spreken met iemand. Daarmee ‘verplicht’ je je om echt te gaan en onderweg kun je elkaar ook weer motiveren. En laten we eerlijk zijn: samen lopen kan ook wel heel erg gezellig zijn. Zo is mijn vrouw sinds kort weer begonnen met sporten. Tot voorheen konden we nooit samen een rondje hardlopen, maar nu de kinderen wat ouder beginnen te worden durven we ze best een half uurtje alleen thuis te laten. Vanaf nu kan ik haar dus begeleiden en helpen opbouwen. Zo liepen we afgelopen zondag voor het eerst in jaren weer samen een rondje hard. Ik vond het fantastisch!
20190217_172020
Samen een rondje hardlopen is heerlijk!
  • Zorg voor variatie in je trainingen. Als je altijd hetzelfde rondje loopt, kan dat op den duur best saai worden. Verken nieuwe routes, loop het rondje eens de andere kant op. Je zult merken dat lopen op nieuwe plekken verrassend en dus motiverend kan zijn. Loop niet altijd over de weg, maar neem eens die route door het bos of over het strand. Een andere ondergrond kan wonderen doen. Maar ook in de trainingen zelf kun je variëren. Loop eens een intervaltraining waarbij je gebruik maakt van objecten langs de weg. Een sprintje van lantaarnpaal naar lantaarnpaal tijdens een duurloop kan heel verfrissend werken. Wees creatief en maak een spel van je training!
  • Zet eens muziek op tijdens het hardlopen. Zelf loop ik eigenlijk altijd met muziek. Het helpt me in een ritme te komen, een tempo vast te houden en door lastige momenten heen te komen. De man met de hamer versla ik met muziek! Inmiddels heb ik een flinke verzameling muziek waar ik prettig op loop verdeeld over verschillende playlists in Spotify. Voor elke afstand en elke tempo heb ik wel geschikte muziek gevonden. Afhankelijk van mijn plan en mijn stemming bepaal ik dus welke muziek ik ga luisteren.
  • Apps en sociale media kunnen ook positief werken. Zo ben ik gek op Strava. Niet alleen om mijn eigen resultaten terug te kunnen kijken en analyseren, maar vooral ook om te zien wat anderen doen. Waar lopen ze en ben ik daar ook al eens geweest? Dat tempo, zou ik dat ook vol kunnen houden? En natuurlijk die kudo’s. Laten we eerlijk zijn, het is toch heerlijk om zo nu en dan eens complimentjes te krijgen van anderen!
  • Is het dat allemaal nog steeds niet en ben je echt op zoek naar een concretere, fysieke beloning? Spreek dat dan met jezelf af. Als je zoveel kilometers hebt gelopen, of zoveel trainingen hebt gedaan, dan mag je jezelf verwennen met die lekkere reep Chocolonely (of wat dan ook). Bepaal je eigen doel, maak een aftekenlijst en hang deze op. Door je opdracht visueel te maken zul je merken dat je sneller gemotiveerd wordt om te gaan lopen. En die beloning heb je dan ook dubbel en dwars verdiend!

Los van deze motivatietips doet het mooie weer van de afgelopen week wonderen. De zon lokt ons naar buiten en maakt het beste in ons los. We willen gaan fietsen, wandelen en hardlopen. Of we zien anderen dat doen en denken “dat wil ik ook!” Ik hoop in ieder geval dat een van de tips hierboven jou helpt om ook je hardloopkleding aan te trekken en op pad te gaan. Mocht je nog meer willen weten of persoonlijk tips krijgen, laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee!

Ik moet eerlijk zeggen, terwijl ik dit schrijf krijg ik ook weer enorm zin om een rondje te gaan lopen. Sinds afgelopen zondag heb ik dat al niet meer kunnen doen. Morgen maar eens kijken of mijn knie weer wat belasting aan kan. Maar rustig aan, de lente moet nog beginnen dus er komt nog voldoende zonneschijn om van te genieten!

David