Regelmatig vragen mensen me waar ik de motivatie vandaan haal om zo vaak (en zo ver) te lopen en of ik misschien tips heb. Een vraag die me een paar dagen bezig heeft gehouden: wat is nou de beste motivatie om te gaan hardlopen?

De afgelopen week heb ik ontdekt dat iets winnen misschien wel de beste motivator is. Zo kreeg ik maandag het bericht dat ik een startbewijs voor de Two Rivers Marathon had gewonnen. Via Facebook heb ik meegedaan aan een soort prijsvraag van Den Eelder, een ambachtelijk boerenzuivelbedrijf uit Well, en ik was de gelukkige winnaar. Hierbij was mijn twijfel om mee te doen aan deze wintermarathon meteen veranderd in een zekerheidje! Zondag 10 februari staat nu geblokt in mijn agenda.

Een paar dagen later ontving ik via de post een pakketje van Red Bull Nederland met daarin een leuke doosje en twee blikjes van deze drank. Waar had ik dit aan te danken? Ik moest even nadenken, toen ik bedacht dat ik in oktober meegedaan had aan een #stayfit challenge op Strava, gesponsord door Red Bull. Weer iets gewonnen dus! Dat deze energiedrank misschien niet het meest gezonde spul op aarde is laat ik even terzijde, waar het om gaat is dat ik een flinke lach op mijn gezicht kreeg en meteen op Strava ging kijken wat de aankomende challenges zijn. Motivatie ten top!Prijs_redbull

Dat iets “krijgen” of “winnen” en prachtige stimulans is om meer te sporten, is natuurlijk al veel langer bekend. Niet voor niets delen ze bij vrijwel elke hardloopwedstrijd een medaille uit als je de finish hebt gehaald. Hoe vaak je ook gelopen hebt en hoe oud je ook bent, het moment dat je die medaille krijgt is toch altijd weer bijzonder. Het is een bewijs dat je weer een prestatie geleverd heb waar je trots op mag zijn: je hebt de finish gehaald! Zelf bewaar ik alle medailles als aandenken. Ik vind het leuk om ze zo nu en dan nog eens te bekijken en terug te denken hoe die ene loop gegaan is. Daarom heb ik deze week ook foto’s van al mijn medailles toegevoegd aan mijn blog, een verzameling die de komende jaren hopelijk nog flink mag groeien.

Waar je je motivatie vandaan haalt is heel persoonlijk

De meeste keren dat je gaat hardlopen staat er echter geen fysieke beloning tegenover. Geen medaille, geen prijs. De motivatie zal dan ergens anders vandaan moeten komen. Zeker als het koud, nat en vroeg donker is. Waarom zou je dan in godsnaam gaan hardlopen? Dat is voor iedereen anders. Om snel een paar redenen te noemen:

  • Even er op uit om de stress van een werkdag uit je lichaam te laten verdwijnen.
  • Geen gezeur aan je hoofd en even helemaal alleen met je eigen gedachten.
  • Of juist gezellig samen lopen en onderweg over van-alles-en-nog wat kletsen.
  • De ‘runners high’ die je onderweg krijgt van de endorfine die je lichaam aanmaakt.
  • Conditie verbeteren of afvallen (zeker binnenkort weer, na de feestdagen).
  • Trainen voor die grote uitdaging die binnenkort op de agenda staat.

Voor mij gelden alle bovenstaande redenen wel. Afwisselend en zeker niet allemaal tegelijk, maar ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Ik weet ook zeker dat deze lijst nog veel groter te maken is. Waar je je motivatie vandaan haalt, is dus vooral iets heel persoonlijks. Zoek je eigen uitdaging, bepaal je eigen doelen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar voor elk probleem is een oplossing te bedenken. Koud, nat en donker? Met de juiste kleding en een lampje kom je een heel eind. Aarzel niet, stel niet uit tot morgen, maar ga ervoor!

Wat is jouw motivatie?

David