Eerder deze week biechtte ik op dat ik eigenwijs ben. Die conclusie trok ik, nadat ik tegen beter weten in een ronde was gaan hardlopen. Ik liep ruim 10 km en had het ontzettend zwaar. Toch bleek achteraf dat mijn gemiddelde tempo met 4:54 min/km nog behoorlijk snel was. Hoe was dat mogelijk? Ik ben zo iemand die na het lopen alles graag analyseert, met dank aan mijn TomTom sporthorloge en al die geweldige apps op mijn telefoon zoals Strava en Runtastic. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het de muziek was die me er doorheen heeft gesleept.

20181124_133554x

Hardlopen met of zonder muziek? Het is een eeuwige discussie die ik op vele plaatsen al voorbij heb zien komen. Voor mij is dit echter niet iets wat ter discussie staat: ik loop altijd met muziek. Als ik alleen loop dan hè, want loop ik samen met iemand dan ben ik wel zo sociaal om mijn headset thuis te laten en onderweg lekker te kletsen. Maar loop ik alleen, dan is dat anders. Een kort trainingsrondje of een lange duurloop, de 10km tijdens de Vestingloop of de 42km in New York, ik loop altijd met muziek. Ik heb namelijk ontdekt dat ik door het ritme van de muziek makkelijker en prettiger loop. Mijn passen zet ik zoveel mogelijk in de cadans van de muziek en daardoor weet ik snel in het goede tempo te komen en dit ook vast te houden. Onderweg kan ik dan genieten van de omgeving, mijn gedachten de vrije loop laten en me mee laten slepen door de muziek. In willekeurige volgorde. Bewust, maar vaak ook onbewust, zorgt de muziek ervoor dat het hardlopen als vanzelf lijkt te gaan.

Door de jaren heen heb ik een aardige verzameling van liedjes aangelegd waar ik lekker op loop. Voor elke activiteit heb ik wel een apart playlist gemaakt. Lang leve Spotify! Zo begon mijn lijst voor de marathon in New York natuurlijk met “Empire State of Mind (Part II)” van Alicia Keys, maar dan wel een remix voor Crossfit training om het juiste tempo snel te pakken te krijgen. Tijdens de marathon van Rotterdam liet ik “Made in Holland” van DJ MNS vaak terugkomen. Luister het lied en je snapt waarom. En voor mijn favoriete wedstrijdafstand de 10 km heb ik een speciale playlist gemaakt waarmee ik qua tempo de race goed op kan bouwen. Daarin komt mijn favoriete nummer regelmatig terug: “Words you don’t know” van Kensington. Het drumwerk waarmee dit nummer begint en het ritme dat het hele nummer aanhoudt passen helemaal bij mij. Dit nummer helpt me om snel het juiste tempo te vinden, om niet te verslappen tijdens het lopen en zelfs om er op het eind nog dat laatste sprintje uit te persen. Ja, dit is echt mijn favoriete hardloopnummer.

Muziek en hardlopen zijn dus voor mij naadloos met elkaar verbonden, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zo. Ik ken genoeg mensen die absoluut niet met muziek willen lopen, omdat zij juist willen genieten van de natuur of naar hun eigen ademhaling en hartslag willen luisteren. Op televisie zie ik regelmatig een reclame voorbij komen waarin iemand naar een boek luistert tijdens het hardlopen. En laatst sprak ik nog iemand die niet met muziek op loopt, maar tijdens het hardlopen graag naar een podcast luistert van een of ander hoorcollege. Hardlopen en werk of studie combineren, waarom ook niet?

Hardlopen doe je op gevoel en op de manier die bij jou past. Het is jouw moment, op jouw tempo en dus ook met jouw keuze van geluid om je heen. Wat mij betreft is er van een discussie dan ook helemaal geen sprake: het is een persoonlijke keuze. Doe vooral wat jij fijn vindt. Voor mij is dat dus met muziek. En voor jou?

David