Tokio, Berlijn, New York, Londen en Boston: zomaar een aantal marathons waar je als KiKa-loper aan de start kan verschijnen als je een bepaald bedrag hebt opgehaald. Allemaal marathons die dit jaar niet doorgaan of doorgingen, terwijl veel enthousiaste en fanatieke mensen zich wel keihard ingezet hebben om geld op te halen voor KiKa. Eerder gaf de organisatie gelukkig al aan dat de belofte van deelname dan gelukkig een jaar doorschuift, maar nu krijgen we dan toch de kans om dit jaar daadwerkelijk nog in actie te kunnen komen voor KiKa. Natuurlijk ben ik van de partij!

Geheel corona-proof organiseert de organisatie achter Run for KiKa Marathon nu zelf een editie op Texel. Na alle opties te hebben afgewogen, bleek dit waddeneiland de beste optie om een kleinschalig evenement te organiseren binnen de bestaande corona-regels en maatregelen. Dankzij medewerking van de eilandbewoners en de plaatselijke atletiekvereniging, is het gelukt om dit van de grond te krijgen zodat op zaterdag 28 november daadwerkelijk het startschot zal klinken.

Deze bijzondere editie wordt dus een najaarsmarathon, zelfs diep in het najaar. Wie wel eens op Texel geweest is, weet enerzijds hoe mooi het daar is en dat er prachtige natuurgebieden zijn om doorheen te lopen. Anderzijds kan het weer op het eiland ook enorm onstuimig zijn wat deze marathon tot een enorme uitdaging kan maken. Jullie begrijpen, ik heb er nu al zin in!

Mijn officiΓ«le PR op de marathon staat op 3:44:04, gelopen begin 2019 bij de Two Rivers marathon. Mijn doel voor dit jaar was om in Tokio of anders zeker in Berlijn onder de 3:30 te lopen. Onofficieel is me dat alsnog gelukt toen ik langs mijn leerlingen ging en een tijd van 3:28 klokte, maar jullie natuurlijk wil ik dit dolgraag ook op een ‘echte’ marathon laten zien. Ondanks de uitdagingen in het parcours en de weersomstandigheden op Texel, heb me toch ingeschreven voor een tijd van 3:30. Of dat ook daadwerkelijk haalbaar is zal op de dag zelf moeten blijken, maar in aanloop daar naartoe zal ik er in ieder geval vol voor gaan trainen!

Naast het (eindelijk weer) gericht trainen voor een marathon, heb ik nu ook weer een nieuw doel gevonden om geld op te halen voor KiKa. Met een speciale “Loop jij met mij mee?”-actie, waarbij mensen tegen een kleine donatie hun naam op mijn shirt terug gaan zien, heb ik binnen een dag al ruim 600 euro opgehaald: www.runforkikamarathon.nl/david-van-dam-texel-2020

Met de boot naar Texel… heel anders natuurlijk dan de grootse plannen die ik had om wereldsteden Tokio en Berlijn te gaan bezoeken. Toch ben ik dolgelukkig dat ik deze kans krijg. Toch nog een marathon, toch nog hardlopen voor KiKa, wie had dat gedacht. Pluk de dag!

David