Jeetje, alweer anderhalve maand geleden schreef ik mijn laatste blog. Daarin schreef ik nog heel enthousiast over mijn nieuwe racefiets een aantal mooie doelen die ik had voor dit jaar. Sindsdien is er echter een hoop veranderd.

Mijn agenda is voor de komende maanden inmiddels helemaal leeg. Geen eerste triatlon dit jaar, geen 2e en 3e World Marathon Major, geen Mont Ventoux met leerlingen, helemaal niets. Voorlopig is de situatie zo dat er tot zeker 1 september geen evenementen meer gehouden worden in Nederland. Ruim vier maanden nog zonder doelen om naartoe te werken en met de periode die al achter ons ligt, zeker een half jaar. En wie weet nog wel langer. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar voor elke sporter. Hoe blijf je dan toch gemotiveerd in deze tijd? Ik heb vijf tips voor je op een rijtje gezet!

Tip 1: Alle tijd om écht te genieten
Trainen voor die marathon of het verbeteren van je, dat is natuurlijk erg tof. Tegelijkertijd brengt het ook altijd een bepaalde druk met zich mee. Je hebt een trainingsschema opgesteld tot aan dat ene moment en je probeert je daar zo goed mogelijk aan te houden. Ondanks dat je er zelf voor gekozen hebt en het ook wel leuk vindt, voel je toch ook steeds die druk van het ‘moeten’. Ik moet deze training afwerken op de juiste wijze, want anders… Maar anders wat? Die druk is nu helemaal weggevallen! Rust in je hoofd, rust in je lijf. Is dit dan niet gewoon het ideale moment om gewoon eens lekker kilometers te maken en te genieten. Weg druk van het moeten presteren, het moeten halen van bepaalde tijden en snelheden. Kijk gewoon eens om je heen, ontdek nieuwe paden en geniet!

Tip 2: Ga op jacht naar een KOM op Strava
Ben jij echt iemand die een doel of uitdaging nodig heeft om op pad te gaan? Zoek jij gewoon graag je eigen grenzen op? Probeer dan eens een Strava-KOM te veroveren. Strava is wereldwijd één van de meestgebruikte mobiele apps voor het bijhouden van sportprestaties via GPS. Strava kent ontzettend veel toffe mogelijkheden en één daarvan is het strijden om een segment. Segmenten zijn eigenlijk kleine stukjes uit jouw (hardloop)route en markeren een specifiek kenmerk of deel van die route. Je kunt jouw prestaties op dat segment makkelijk vergelijken met anderen. Zo verdien je een kroon, trofee of medaille als je de snelste bent op dat stukje route en kun je jouw naam en tijd terugvinden in de lijst met andere hardlopers, die dat stuk van de route ook hebben gelopen. De snelste mag zich de King of the Mountain (KOM) noemen, of bij dames de Queen of the Mountain (QOM). Zo kan er een mooie (virtuele) strijd ontstaan tussen hardlopers! Wil je mijn activiteiten volgen op Strava, klik dan hier!

Tip 3: Doe mee aan een Virtuele Run
Nu er voorlopig geen fysieke evenementen gehouden mogen worden, ontstaan er mooie, nieuwe initiatieven. Zou zie je steeds meer ‘virtuele runs’ voorbij komen. Een idee dat al wat langer bestond, maar door het coronavirus in een stroomversnelling is gekomen. Het idee is simpel: je kunt hardlopen tegen heel Nederland, waar en wanneer, jij dat wilt. Je schrijft je in voor 5, 10, 21,1 of 42,2 km. Vervolgens loop je die afstand (op een door jou gekozen moment en plek), load je je loopje up via je hardloopapp of horloge en stuur je een schermafbeelding naar de organisatie. Je kunt jezelf dan later terugvinden in een klassement en krijgt zelfs een medaille opgestuurd. Geen wedstrijd, toch een medaille! Kijk eens op Virtueel NL voor meer informatie.

Tip 4: Combineer je activiteit met een bezoek aan je naasten
Wil je toch een doel hebben om ergens naartoe te lopen, combineer je run dan met een bezoekje aan familie en vrienden. Zet een route uit waarbij je langs die naasten komt die je graag weer even wil zien. Denk aan opa of oma in het verpleeghuis, de goede vriend die je in deze tijd al even niet gezien hebt of een familielid dat jarig is. Natuurlijk moet je 1,5 meter afstand houden en zit een echt bezoekje er niet in, maar je naasten zullen het enorm waarderen dat je even langs komt om te zwaaien of een praatje op gepaste afstand. Zo ben ik zelf onlangs langs al mijn mentorleerlingen gegaan die ik al even niet meer gezien had. De reacties waren echt geweldig en voor mij was het meteen een perfecte invulling van een training.

Tip 5: Het ideale moment om iets nieuws uit te proberen
Altijd al benieuwd hoe het is om een trail te lopen? Benieuwd hoe het is om hardlopen en fietsen te combineren? Nieuwe paden ontdekken? Dan is dit het moment om dit uit te gaan proberen! Je doelen zijn weggevallen, trainingsschema’s kunnen weggegooid worden, dus je hebt alle tijd om te experimenteren. Probeer bijvoorbeeld eens een van de trailroutes die de NS heeft uitgezet. Of rij met de auto naar een nieuwe plek en ga daar eens een rondje lopen, in plaats van altijd maar je vaste rondje rondom huis. Zelfs vind ik het heerlijk om hardlopen met fietsen te combineren, iets wat ik vorig jaar ontdekt heb. Koop of leen een racefiets en wissel je trainingen af. Op de fiets kom je verder van huis en ontdek je nieuwe gebieden en paden, die later eventueel lopend weer verder kunt ontdekken. Kortom, was je altijd al nieuwsgierig naar iets, dan is dit de perfecte tijd om te gaan experimenteren!

Het is gewoon een lastige periode waar we met zijn allen in zitten en waar we alleen gezamenlijk uit kunnen komen. Ik hoop dat mijn tips je helpen om je ook sportief door deze tijd heen te helpen. En mocht jij zelf nog tips hebben, laat ze me vooral weten. Misschien kunnen die mij dan weer verder helpen!

David