Als je mij volgt via Instagram of Facebook heb je het vast al wel gezien: de laatste twee weken zit ik vaker op de racefiets dan dat ik ga hardlopen. Door een vervelende blessure is dit een beetje uit nood geboren. Maar inmiddels heb ik de smaak te pakken en moet ik eerlijk zeggen: die afwisseling tussen hardlopen en fietsen bevalt mij prima!

Na de Omloop van Empel kreeg ik veel last van de achillespees van mijn rechtervoet. Dat trok na een paar dagen weer weg, maar toen ik weer ging hardlopen kwam de pijn snel weer terug. Ik nam toen tot mijn vakantie (ongeveer anderhalve week) goed rust. Toen we in Spanje waren, besloot ik het weer te proberen. Ik liep een rondje van 10 km, maar tijdens het lopen merkte ik al dat het nog steeds niet goed zat. Die avond en de dag daarna kon ik nauwelijks meer lopen van de pijn. Waarschijnlijk een ontsteking aan de pees, een bekende hardloopblessure. Conclusie: deze blessure heeft gewoon meer tijd en vooral meer rust nodig om goed te herstellen.

Dat is leuk en aardig, maar wat doe ik dan in de tussentijd? Stilzitten is niet echt mijn ding en ik wil natuurlijk fit blijven. In 2020 staan er een paar grote uitdagingen op het programma en daar wil ik nu al langzaam naartoe gaan werken. Maar hoe doe ik dat als ik niet kan hardlopen? Tijdens de vakantie heb ik daarom dagelijks wat baantjes getrokken in het zwembad, maar voor na de vakantie had ik besloten me meer te gaan richten op fietsen. Een maand eerder had ik natuurlijk met school de Mont Ventoux al beklommen en net als vorig jaar was dat echt supergaaf. Fietsen kan dus heel leuk zijn. Bovendien wil ik in 2020 de kwart-triatlon van Rosmalen gaan doen én is de belasting van je gewrichten (en je achillespees) met fietsen veel minder groot. Nu tijdelijk gaan fietsen zou dus een prima oplossing zijn om toch fit te blijven. En de afwisseling tussen hardlopen en fietsen zou zomaar eens op de lange termijn meer voordelen kunnen hebben. Het proberen waard!

Maar goed, als je wilt gaan fietsen, heb je natuurlijk wel een racefiets nodig. Toch een probleem, want die heb ik dus niet. Bovendien is het spaarpotje vrijwel leeg, dus ‘zomaar’ en racefiets kopen zit er ook even niet in. Daarom besloot ik mijn netwerk aan te boren en een oproep te plaatsen. De reacties waren erg fijn: vanuit verschillende hoeken kreeg ik voor korte of langere tijd een racefiets aangeboden. Uiteindelijk heb ik nu via Nico een racefiets voor een paar weken, kan ik er bij een fietsenwinkel in Den Bosch misschien eentje voor wat langere tijd lenen en mag ik na de zomer voor een jaar de oude racefiets van een collega lenen. Super!

De afgelopen twee weken ben ik dus al een aantal keren op pad geweest. Dat was wel even wennen, want tijdens het fietsen is de belasting van bepaalde spiergroepen toch weer net even anders dan bij het hardlopen. Dat heeft me dus al best wat spierpijn, zware benen en vooral zadelpijn aan mijn kont bezorgd (au!). Vooral afgelopen zondag toen ik samen met Mark bijna 80 kilometer onderweg ben geweest. Gezellig, maar ook een flinke inspanning. De zadelpijn kwam ook vooral omdat ik nog geen goede kleding om te fietsen had. Ja, ik had vorig jaar eens een mooi pakje uit China laten komen en voor een enkele keer is dat prima. Maar nu ik vaker wil gaan fietsen, is dat niet echt optimaal. Goede kleding is dus ook hier erg belangrijk. Gelukkig kreeg ik van Bioracer Speedwear een splinternieuwe set opgestuurd, waar ik erg blij mee ben. Gisteren heb ik die meteen uitgeprobeerd en het verschil was echt enorm! Hier kan ik zeker veel fijne kilometers mee gaan maken.

Fietsen en hardlopen probeer ik nu dus zoveel mogelijk af te wisselen. Het fietsen gebruik ik de komende tijd vooral om fit te blijven en aan mijn explosiviteit te werken, het hardlopen is nu vooral gericht op het herstel van mijn blessure. Dat betekent dat de meeste tijd nu naar het fietsen gaat; het hardlopen beperkt zich even tot kleine, rustige rondjes waarbij ik de belasting van mijn achillespees langzaam weer op ga bouwen.

De afgelopen dagen heb ik de ene dag een (flink stuk) gefietst en de dag daarna een rondje van 5 km rustig gelopen. Op deze manier heb ik geen last van mijn pees en ik merk dat ik weer fitter begin te worden. De komende tijd ga ik dit langzaam weer verder uitbouwen. Ik hoef nu nog geen halve marathon te kunnen lopen, maar ik hoop over een maandje wel weer rustig een 10 km te kunnen lopen. Ik weet zeker dat het fietsen mij daarbij gaat helpen.

De afwisseling van hardlopen met fietsen bevalt me tot dusverre prima. Zeker met het oog op de triatlon volgend jaar ga ik hier nog wel even mee door. Aangezien de afwisseling tussen hardlopen en fietsen ook een preventieve werking heeft met het oog op (hardloop)blessures, zou dit zomaar eens mijn nieuwe vaste routine kunnen gaan worden. Misschien moet ik dus maar eens gaan sparen voor een eigen racefiets. Of zou ik ook hiervoor een sponsor kunnen vinden? Je weet maar nooit…

David