Het voorjaar staat weer voor de deur, dus ook het fietsseizoen gaat weer beginnen. Voorheen was ik hier nooit zo mee bezig, maar sinds ik het hardlopen ben gaan combineren met fietsen kijk ook ik uit naar mooi weer en lange toertochten.

Vorig jaar vertelde ik al hoe ik (noodgedwongen) in aanraking kwam met het fietsen en hoe goed me dat beviel. Door het afwisselen van hardlopen met fietsen werd ik niet alleen sterker, maar had ik ook minder last van pijntjes. Heel mooi, alleen een eigen racefiets ontbrak nog. Gelukkig heb ik lange tijd een fiets te leen gekregen van Johan Koolen Fietsen in ‘s-Hertogenbosch. Niet helemaal mijn maat, maar ik kon ermee vooruit. Daardoor ben ik al die tijd in de gelegenheid geweest om het hardlopen te combineren met fietsen. Zelfs in de winter, want Johan had ook een fietstrainer die ik mocht lenen. Super fijn! Maar een eigen racefiets, dat bleef toch wel een grote wens…

Begin 2020 was daar ineens de sponsorpitch van Mantel, waarbij 1250 euro te winnen viel. Ik deed mee in de categorie ‘goede doelen’ met als insteek de aanschaf van een eigen racefiets. Daarmee zou ik mijn acties voor KiKa nog beter vorm kunnen geven. Het was geweldig om te zien hoeveel mensen onze foto een duimpje omhoog gaven, waardoor ik de sponsorpitch met grote voorsprong won. Ineens had ik dus een aardig budget om een racefiets aan te schaffen.

De afgelopen periode heb ik ontdekt dat de markt van racefietsen erg groot is. Jeetje, wat zijn er veel mooie fietsen met ontzettend veel mogelijkheden. Waar ik in de hardloopwereld alle producten en termen inmiddels wel ken, ging er op fietsgebied een wereld voor me open. Natuurlijk ben ik bij Johan Koolen (Trek-dealer) langs geweest om me te laten informeren. Johan kon me een hele mooie aanbieding doen, maar als Trek-dealer was hij beperkt in zijn mogelijkheden. Een interessante fiets, maar ik werd er niet meteen ‘verliefd’ op.

Daarop ben ik verder rond gaan kijken en heb ik ook andere bedrijven bezocht en benaderd. Tijdens mijn zoektocht kwam ik mijn droomfiets tegen, een fiets van Specialized. Helaas lag deze wel een flink eind boven mijn budget. Als je eenmaal iets in je hoofd hebt zitten, is het moeilijk om dat los te laten voor een alternatief dat dan altijd minder is. Maar het geld groeit ook mij niet op de rug, dus had ik me er al bij neergelegd dat dat wel moest gebeuren. Totdat ik bericht van Specialized kreeg dat zij vanwege mijn inzet voor KiKa, graag een mooie korting aan wilden bieden. Ook de dealer deed daar nog een schepje bovenop, waardoor mijn droomfiets ineens wel haalbaar bleek. Joepie!

Op vrijdagmiddag ben ik mijn leenfiets en de fietstrainer terug gaan brengen naar Johan Koolen. Natuurlijk kwam ik niet met lege handen, maar had ik voor Johan en zijn personeel een flesje Balkums bier en wat te snoepen meegenomen. Ik heb Johan leren kennen als een toffe gast met een hart van goud, die staat voor zijn zaak. Helaas is mijn oog op een ander merk racefiets gevallen i.c.m. een mooie aanbieding, anders had ik heel graag mijn fiets bij Johan gekocht. Als Carla, de kinderen of ik ooit een nieuwe (electrische) fiets nodig hebben, gaan we zeker bij Johan langs. Echt een aanrader!

Op zaterdag weekend was dan eindelijk het moment dat ik mijn eerste, eigen racefiets op kon gaan halen bij Kivada Wielersport in mijn eigen dorp, lekker dichtbij. Mijn Specialized Allez Sprint Comp Disc stond al klaar en nadat eigenaar Stephan van Dam (géén familie overigens) wat laatste dingen had uitgelegd en afgesteld, kon ik eindelijk de eerste kilometers gaan rijden. Zaterdagmiddag heb ik meteen een uurtje gefietst in de stralende zon, heerlijk was dat. Ik ben even bij mijn vader (die vroeger zelf fanatiek wielrenner was) langs geweest om trots mijn nieuwe aanwinst te showen.

Na de regen van de afgelopen dagen zijn de voorspellingen voor volgende week een stuk beter. Ik hoop dat ik mijn fiets de komende tijd dus lekker uit kan gaan testen en fijne kilometers kan maken. Training voor de uitdagingen die komen gaan. Op 21 juni zal ik hem voor het eerst gaan gebruiken in wedstrijdverband bij de kwart-triatlon van Rosmalen. Een week later vertrekken we dan met school naar Zuid-Frankrijk om de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Dat wordt mijn derde keer, maar de eerste keer op mijn eigen fiets.

Twee prachtige doelen dus om de komende maanden naartoe te werken. Dat wordt hardlopen, fietsen en binnenkort ook zwemmen. Daar heb ik ongelofelijk veel zin in. Natuurlijk, ook nu kan er nog van alles gebeuren, zeker in deze hectische periode. Na de marathon van Tokio en inmiddels ook het annuleren van de Drunense Duinenloop weet ik dat als geen ander. Maar ik blijf positief vooruitkijken en hopen dat er snel weer betere tijden aan zullen breken. Laat de goede weersvoorspellingen voor volgende week een eerste stap in de goede richting zijn.

David