Drie dagen na de Maliskampse Bosloop stond alweer de tweede van mijn ‘8 hardloopevenementen in 8 weken’ gepland: de Bernheze 25 jaar Run. Tijd voor een terugblik!

Op slechts een kwartiertje fietsen vanaf huis, ligt de gemeente Bernheze. Dit jaar bestaat deze gemeente 25 jaar en dat wilden ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseerden ze afgelopen zondag een cultureel, muzikaal en sportief feest in De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Hierbij kon je kiezen voor een hardlooproute van 5, 10 of 21,1 km door een mooie bosrijke omgeving. Inschrijving was gratis, dus ik was van de partij!

Omdat het mooi weer was, gingen we op de fiets op pad. We waren mooi op tijd bij De Kersouwe, dus alle tijd om mijn startnummer op te halen. Erg druk was het niet, ruim 100 deelnemers, minder dan ik had verwacht. Maar goed, mij maakte dat niet veel uit. Mijn doel was om deze loop rustig aan te doen. Mijn benen voelden nog zwaar van afgelopen donderdag en bovendien is volgende week de Vestingloop in Den Bosch, waar ik sterk voor de dag hoop te komen. Finishen rond de 45 minuten zou dus mooi zijn, al zou dat gezien mijn zware benen in combinatie het benauwde weer (jeetje, wat was het warm in de bossen!) nog niet eenvoudig gaan worden.

Terwijl ik stond te wachten op de start, keek ik om me heen of ik nog een bekende zag. Vreemd genoeg niet, ondanks dat dit toch een wedstrijd vlakbij huis was. Misschien toch weinig publiciteit aan gegeven? Dat het voor het amateurvoetbal het afsluitende weekend was, zal ook niet meegespeeld hebben. Gelukkig kwam ik nog wel Adwin Mathon tegen. Adwin is de grote initiator achter de Facebookgroep “Hardloop Brabant wedstrijden” en daardoor in hardloopland een ‘Bekende Brabander’. Even een kort praatje, snel een foto en dan klaarmaken voor de start.

FB_IMG_1558295074337
Samen met “Bekende Brabander” Adwin mathon (foto: Adwin Mathon)

Meteen na het startschot van de burgemeester ging ik met toch nog flinke spierpijn in de bovenbenen van start. De start was vrij smal vanwege de matten voor de tijdwaarneming. We lopen vandaag rondjes van 5 km en alleen als je finisht moet je over de mat gaan. Wil je door (10 km of 21,1 km), dan moet je langs de matten heen. De ruimte daarvoor is maar erg smal en deze boodschap was volgens mij niet helemaal duidelijk, dus dit zal vast voor problemen gaan zorgen. De start ging echter goed en ik ben meteen weer met de snelle lopers weg.

Mijn plan was om een rustige 10 km te gaan lopen, maar al snel na de start merk ik dat het deelnemersveld veel recreatiever en dus minder snel is dan afgelopen donderdag bij de Maliskampse Bosloop. De eerste 500 meter ga ik dan ook prima met de snelsten mee. We vormen een kopgroepje van vier en nemen snel afstand van de rest van het veld. Ik voel dat dit me duidelijk meer energie kost dan afgelopen donderdag. Wat is wijsheid: voluit doorgaan en strijden om de 1e plaats of gas terugnemen en vasthouden aan mijn eerdere doel? Ondanks dat ik met mijn kwaliteiten niet vaak de kans krijg om mee te doen om de bovenste plaatsen, besluit ik toch voor het laatste. Ik neem wat gas terug en laat de andere drie zonder mij verder gaan. Dit voelt vreemd, maar ik weet dat het verstandig is.

Na zo’n 2 km heb ik een lekker ritme te pakken. Voor me zie ik dat de kopgroep uit elkaar is gevallen en dat het nu al ieder voor zich is geworden. Het warme weer zal daar zeker aan bijgedragen hebben. De nummers 1 en 2 nemen langzaam afstand, maar de nummer 3 blijft op een kleine 100 meter voor mij lopen. Ik loop inmiddels in een pace van rond de 4:30 en besluit me te blijven richten op de loper voor me. Het waterpunt na ruim 3km kwam goed van pas en zonder al te veel problemen heb ik na zo’n 22 minuten mijn eerste ronde erop zitten.

De afstand tussen de nummer 3 en mij is nog steeds hetzelfde als we de tweede en laatste ronde ingaan. Mijn tempo is echt heel vlak en ik vraag me af hoe de loper voor mij het heeft. De bewolking is inmiddels toegenomen waardoor de zon is verdwenen. Benauwd is het nog wel, maar zonder die brandende zon is het iets beter vol te houden. Na ongeveer 6 km heb ik het gevoel langzaam dichterbij te komen. Maar is dat ook zo? Een paar honderd meter verder weet ik zeker dat het zo is. Terwijl ik een zeer stabiele 10 km aan het lopen ben, heeft mijn ‘tegenstander’ duidelijk moeite om zijn tempo vast te houden. Ik kom dus inderdaad dichterbij en ik merk dat ik hierdoor zelfs een beetje versnel. Na ongeveer 7 km ben ik bij hem en terwijl ik hem passeer, merk ik dat hij probeert aan te klampen. Heel even kijk ik aan hoe dit gaat. Als hij mij kan volgen, zouden we elkaar in de laatste kilometers nog kunnen helpen. Om de beurt aan kop lopen kan heel prettig zijn, zoals ik bijvoorbeeld bij de Zandvoort Circuitrun heb ervaren. Maar dat zit er dit keer niet in. Deze loper blijft achter mij lopen en om eerlijk te zijn had ik geen zin om als haas te spelen waarbij hij op het laatste stuk mij ineens voorbij gaat. Daarom plaats ik wederom een versnelling en inderdaad, hij moet mij laten gaan. Ik lig dus ineens derde!

Nu gooi ik het hele plan van “rustig lopen” overboord. Nu ik derde loop, wil ik ook als derde finishen. Dit is weliswaar een wedstrijd zonder prijzen, maar zo vaak krijg ik de kans niet om op een ‘podiumplek’ te eindigen. In plaats van rustig uitlopen blijf ik mijn tempo dus volhouden, zonder enig verval in tijd. Uiteindelijk finish ik in 44:40 op de derde plaats, een prestatie waar ik enorm tevreden mee ben.

Snel wat water drinken, een banaantje eten en dan de chip inleveren. Zoals ik al zei geen prijzen, maar ook geen medaille als aandenken. In plaats daarvan een mooie bidon met daarop Bernheze 25 jaar: ook leuk. Misschien moet ik thuis toch maar eens een prijzenkasten of zoiets gaan maken! Ik pak mijn tas en ga op zoek naar Carla, Luka en Vajèn die een stuk verderop bij de activiteiten aan het spelen zijn. Omdat we zien dat de bewolking verder toeneemt en er een donkere lucht aankomt, besluiten we de fietsen te pakken en snel richting huis te gaan. Onderweg moeten we nog even schuilen voor wat regendruppels, maar voordat het noodweer in Brabant echt losbarst, zijn wij alweer veilig thuis.

IMG_0461(1)
Luka en Vajèn konden lekker spelen

Na wat eten en een warme douche zoek ik op internet naar de uitslagen van vandaag. Die heb ik snel gevonden, maar wat ik zie is een rommeltje. Zoals ik vooraf al voorspelde heeft de onhandige ligging van de matten bij start/finish voor de nodige problemen gezorgd met de tijdwaarneming. Op basis van deze lijst zouden zowel op de 10 als de 21,1 km wereldtijden gelopen zijn en zou ik buiten de top 10 geëindigd zijn. Ik moet dus even wat puzzelen om de juiste uitslag van de 10km op een rijtje te hebben, maar dan kom ik tot de conclusie dat ik geen 3e maar zelfs 2e geworden ben! De andere loper die nog voor mij liep heeft namelijk meegedaan aan de 21,1 kilometer. Natuurlijk was hij sneller dan ik, maar in de uitslag van vandaag staat hij toch echt bij een andere afstand en ben ik op de 10k dus 2e geworden!

De Bernheze 25 jaar Run was waarschijnlijk een eenmalig evenement, maar daardoor niet minder leuk. Het mooie weer en de prachtige route door de bossen zorgde voor een tof evenement. En die tweede plaats, dat maakte het voor mij wel extra leuk, ondanks dat er geen prijzen waren en de tijdswaarneming niet vlekkeloos werkte. Nu een week de tijd om te herstellen en dan op naar de Vestingloop volgende week in Den Bosch!

David

IMG_0459(1)