Eind oktober schreef ik al de blog “Winter is coming!” Toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat het écht koud werd. Maar nu Haaksbergen en Noordlaren weer alles uit de kast trekken om de eerste schaatsmarathon op natuurijs te mogen organiseren, kunnen we toch wel stellen dat het inmiddels echt ijskoud is. Koud weer betekent voor veel mensen binnen blijven; lekker warm bij de verwarming of open haard. Ga je toch de kou in om hard te lopen, dan word je door velen voor gek verklaard. Maar dankzij een paar eenvoudige tips hoef je je echt niet door de kou te laten tegenhouden.

Gebruik je de juiste kleding, dan is het helemaal niet nodig om het koud te hebben tijdens het hardlopen. Dat bereik je niet door alleen je t-shirt in te ruilen voor een dikke trui of jas. Nee, het grote geheim is het gebruik van 3 laagjes. Het grote voordeel van werken met laagjes kleding is dat de lucht tussen de laagjes in vastgehouden wordt en zo zorgt voor isolatie van het lichaam. Met dunne kledingstukken gemaakt van het juiste materiaal bereik je veel meer effect dan bijvoorbeeld met één dikke jas. Slim gebruik maken van laagjes kan dus echt in je voordeel werken.

Als eerste laag gebruik je functionele onderkleding. Dit is (thermo)ondergoed dat goed op het lichaam aansluit en vocht goed afvoert. Deze laag zorgt voor de eerste isolatie. Technisch ondergoed werkt beter dan katoen en schuurt ook minder op het lichaam. De tweede laag heeft als taak om jouw lichaam enerzijds warm te houden, anderzijds je transpiratievocht kwijt te kunnen. De derde laag zorgt voor de bescherming tegen de weersinvloeden van buitenaf. Deze laag is in ieder geval ‘ademend’ en, afhankelijk van het type weer, wind- of waterdicht. Bij de buitenste laag horen ook een goede muts en handschoenen. Veel mensen weten niet dat je 30 tot 40 procent van je lichaamswarmte verliest via je hoofd. Dat kun je natuurlijk eenvoudig oplossen door een petje of muts te gebruiken. Ook hierbij is het belangrijk dat deze gemaakt is van materiaal dat je zowel warm houdt als het vocht kan afvoeren. Dat geldt natuurlijk ook voor de handschoenen.

20190117_161126

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf ontdekken wat onder welke omstandigheden het beste werkt. Ik liep dit weekend een lange duurloop van 30 kilometer. Hoewel de zon scheen, kwam het kwik maar net boven het vriespunt uit en stond er een ijzige kou. Ik had daarom gekozen voor een eerste laag van een thermoshirt met lange mouwen van Craft met een speciale sportboxer met iets langere pijpen tot net boven de knieën. De tweede laag was voor mij een hardloopshirt van Asics met korte mouwen. Ik vind één onderlaag voor mijn armen altijd genoeg, dus in de tweede laag kies ik altijd voor een t-shirt. De derde laag was een shirt met lange mouwen van Mizuno, met een goed aansluitende hoge kraag en duimgaten om mijn handen wat extra te bedekken. Niet wind- of waterdicht, mijn inschatting was dat dit niet nodig was. Als broek koos ik voor een normale tight van Asics, omdat de lange pijpen van mijn boxer al voor een extra laag op mijn bovenbenen zorgden. De ‘finishing touch’ waren een muts en handschoenen, zo ging ik op pad.

Ik liep dus 30 kilometer, grotendeels buiten de bebouwde kom door verschillende natuurgebieden. Het ging geweldig en koud had ik het zeker niet. Bovendien is een groot voordeel van koud weer dat er veel zuurstof in de lucht zit, wat (mits goed getraind) echt in je voordeel kan werken. Tot ongeveer 22 kilometer kon ik dan ook blijven lopen in een lekker tempo en was er van verval eigenlijk geen sprake. Daarna heb ik bewust wat gas teruggenomen en ben nog kort gestopt om wat te drinken en te eten. Over slechts drie weken staat de marathon immers op het programma en deze duurloop was slechts een training daarvoor. Alles bij elkaar deed ik er 2 uur en 39 minuten over, voordat ik weer thuis was.

Natuurlijk loop ook ik liever in een korte broek en t-shirt, maar ik laat me dus zeker niet tegenhouden door de kou. Sterker nog, de grotere hoeveelheid zuurstof in de lucht zorgt ervoor dat ik tijdens het lopen in de winter misschien wel eerder die ‘runner’s high’ krijg dan in de zomer. Laten we hopen dat dat over drie weken ook zo zal zijn!

David

1547918213916.png
Tijdens het lopen kwam ik langs Kamp Vught, een plek waar ik uit respect toch altijd even stil blijf staan