De wintertijd is weer ingegaan en dus is het ’s avonds eerder donker. Dat is voor een sporter niet altijd even prettig. Dankzij de EU is de discussie over het verzetten van de klok weer heel actueel waardoor, maar in Nederland zijn we er zoals ze vaak nog niet uit. Maar voor het NOC*NSF is het wel duidelijk: de afschaffing van de zomertijd zou wel eens van negatieve invloed kunnen zijn op de sportdeelname. De gedachte daarachter is dat mensen vanwege werk en studie doordeweeks vooral in de avonduren sporten, waarvoor de korte winterdagen zich minder goed lenen. Ik begrijp dat wel. Zelf loop ik ook het liefst met daglicht en ik merk dat ik mezelf in de winterperiode net wat meer moet motiveren om in het donker op pad te gaan. Gelukkig kon ik dit weekend gewoon overdag lopen, maar jeetje, wat was het al koud!

20181028_085736

Winter is coming! Ja, het wordt winter en dus kouder. Gelukkig had ik dit goed ingeschat en de juiste kleding gekozen voor mijn lange duurloop op zondagochtend: lange running tight (Asics), thermo ondershirt (Craft) en een vest(H&M sports). Het was nog heerlijk rustig toen ik al voor 8 uur op pad ging. Het plan was om ongeveer 15km te gaan lopen, maar de route nog niet bepaald. Ik besloot een wandelpad door de polder te nemen en zo richting het Maximakanaal te gaan. De zon scheen en de wind had ik in mijn rug. Zo koud was het helemaal niet, dacht ik nog. Maar dat bleek te vroeg gejuicht. Eenmaal bij het kanaal aangekomen moest ik een andere kant op en kreeg ik de wind schuin van voren. Een koude, beetje gure wind. Ondanks mijn lange mouwen met duimgaten kreeg ik al snel koude handen en even had ik spijt dat ik geen handschoenen mee had genomen. Maar ik weet dat ook mijn lichaam moet wennen aan deze veranderde omstandigheden en dat ik in de echt koude wintermaanden mijn handschoenen nog vaak genoeg nodig zal hebben. Dus liep ik rustig verder en genoot van de rust, de zon en het lekkere tempo dat ik had.

De uitspraak “winter is coming” is afkomstig uit de fantasyreeks (en tv-serie) Game of Thrones. Trouwe kijkers (ja, ik ben er één van!) weten dat dit méér betekent dan dat er een koude periode aankomt. “Winter is coming” is ook een metafoor voor een zware periode die in aantocht is vol uitdagingen, een tijd waarin iedereen zichzelf kan bewijzen. Zelf heb ik na een flinke periode van rust en onszelf ‘settelen’ in ons nieuwe huis en dorp weer de energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Starten met dit blog was er eentje, maar ook sportief ben ik gaan zoeken. Ook om in de wintermaanden een stok achter de deur te hebben om in het donker te gaan lopen.

Mijn oog is gevallen op de Two Rivers Marathon op 10 februari. In Zaltbommel en dus lekker in de buurt. Dat zou mijn eerste ‘wintermarathon’ worden (4e in totaal) waarbij de weersomstandigheden best wel eens zwaar kunnen zijn. Uitdaging? Ik dacht het wel! Ook ben ik erg onder de indruk van de Kustmarathon in Zeeland waaraan Ron, een oud-collega, dit jaar heeft meegedaan. Dat leverde zelfs hilarische regionale tv op, nietwaar Ron? 😉 Ook de Kustmarathon kent zware stukken door de duinen en over het strand en zou dus een mooie uitdaging zijn. Al is dat pas in het najaar.

tworiverskustmarathon

In het voorjaar en de zomermaanden zul je me vooral vinden bij de leuke, gezellige en voor mij vertrouwde loopjes in de omgeving zoals de Vestingloop in Den Bosch, de Omloop van Empel, de Wielenloop in Rosmalen en de Engelenrun in Engelen. En eind juni mag ik met mijn leerlingen en collega’s weer naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Per fiets weliswaar, maar misschien ook wel weer te voet.

Plannen genoeg dus, al heb ik me nog nergens definitief ingeschreven. In mijn hoofd begint mijn kalender voor 2019 al langzaam vol te lopen met een afwisseling van plezier en uitdaging, voor mij een ideale mix. Maar misschien heb jij nog ideeën voor mij? Er is nog ruimte genoeg om nieuwe, verrassende hardloopevenementen te ontdekken. Heb jij nog tips of weet je er eentje die ik echt niet mag missen? Laat het me weten.

2019, ik heb er nu al zin in!

David