Over precies 25 dagen loop ik mijn 4e marathon. Dit keer niet in een grote stad zoals Rotterdam of New York, maar in Zaltbommel. De Two Rivers Marathon, in het land van Maas en Waal. Kleinschalig met maximaal 800 deelnemers, dus heel anders dan mijn vorige ervaringen. Bovendien is het mijn eerste wintermarathon die ik ook nog eens zal lopen op bekend terrein, want Zaltbommel is voor mij nog geen 20 minuten rijden. Maar ben ik er klaar voor?

2rivers

Heb ik wel genoeg getraind?
In de laatste maanden van 2018 heb ik de frequentie van hardlopen flink opgevoerd. Inmiddels loop ik 3, soms zelfs 4x per week een rondje variΓ«rend van 8 tot ruim 20 kilometer. De afgelopen week liep ik bij elkaar meer dan 60 km en in heel januari tot dusverre al 107 km. Mijn doel om in 2019 meer dan 1000 km te lopen, moet zo geen probleem zijn. Als de marathon nadert, worden de lange duurlopen steeds verder uitgebreid. Vorige week liep ik 27 km, deze week 20 en ergens in de komende week staat nog een 30+ op het programma. Dat zou voldoende moeten zijn om mijn lichaam te laten wennen aan de lange afstand en de bijkomende inspanning. Daarna heb ik nog een kleine twee weken om wat meer rust te nemen en mijn krachten te sparen voor de marathon.

Is mijn tempo snel genoeg?
De limiet bij Two Rivers is 5 uur. De start is om 11.00 uur, dat betekent dat ik tot 16.00 uur de tijd heb om te finishen. Dat zou geen enkel probleem mogen zijn. Mijn vorige marathons liep ik steeds rond de 4 uur en mijn PR staat op 3:49:29 (Rotterdam 2016). Bovendien heb ik inmiddels voldoende ervaring om te weten waar mijn lichaam toe in staat is. Maar mijn laatste marathon is alweer ruim een jaar geleden, dus dat maakt het toch wel spannend. Bovendien zoek ik altijd naar een uitdaging. De afgelopen weken heb ik gemerkt dat mijn tempo tijdens de duurlopen prima is en de snelheid er goed in zit. Ik heb een paar keer een Yasso800 gedaan, een specifieke intervaltraining waarmee je je eindtijd op de marathon kunt voorspellen. Daaruit bleek dat een eindtijd van 3:20 zelfs mogelijk zou moeten zijn. Ondanks dat ik dat wel erg optimistisch vind, heb ik vandaag toch besloten om aan te sluiten bij de pacers van 3:30 uur. Pacers zijn zeer ervaren hardlopers die in staat zijn om in een constant tempo te blijven lopen om zo precies op een bepaalde eindtijd uit te komen. Alex Bekkers, een bekende hardloper uit Empel (‘s-Hertogenbosch) Γ©n ambassadeur van Polar, is een van de pacers die voor 3:30 gaat en ik heb hem beloofd om in ieder geval samen met hem te starten. Van daaruit zie ik vervolgens wel hoe het gaat. Of zoals Alex het zei: “Wie niet waagt…”

“Wie niet waagt…” – Alex Bekkers, looptrainer

Alleen maar hardlopen?
Tot dusver wel ja. Terwijl ik weet dat krachttraining je prestaties kan verbeteren. Daarom ben ik deze week toch maar begonnen met wat wat oefeningen voor mijn core stability, oftewel mijn rompstabiliteit. Opdrukken, buikspieroefeningen, planken, dat soort dingen. Ik probeer die oefeningen nu 2x per dag te doen, als ik opsta en vlak voor ik naar bed ga. Kort dag in aanloop naar de marathon, maar beter iets doen dan helemaal niets, nietwaar?

Let ik voldoende op mijn voeding?
Trainen voor een marathon betekent ook trainen op eten en drinken. Al weken voor de grote dag moet je je lichaam voorbereiden op wat komen gaat. Koolhydraten stapelen komt pas in de laatste week: pasta’s en pannenkoeken. Voor Carla en de kinderen wordt dan ook duidelijk dat ik weer een marathon ga lopen.
Naast gezond eten betekent deze periode vooral veel water drinken. Dat laatste is nogal een valkuil voor mij. Vaak kom ik er ’s avonds achter dat ik die dag toch echt te weinig gedronken heb. Ook de laatste duurlopen ben ik op pad gegaan zonder drinken mee te nemen. Mijn plan was om onderweg wel ergens iets te regelen, maar dat heb ik steeds niet gedaan. Heel dom van mezelf! Gevolg was dat de duurlopen op het eind erg zwaar waren, meer dan nodig. Vorig jaar tijdens de trip met school naar de Mont Ventoux, ben ik in contact gekomen met Elly van den Bogaard. Zij is voedingsspecialist en werkt onder meer voor het NOC*NSF met TeamNL op weg naar de Olympische Spelen. Een echte kenner dus. Met haar heb ik veel gesproken over wat goed afgestemde voeding kan betekenen voor een sporter en waar ik als hardloper vooral op moet letten. Zij benadrukte heel sterk het belang van goed drinken tijdens een langdurige inspanning. Desondanks heb ik dat dus de afgelopen periode te weinig gedaan. Voor de komende weken is goed drinken dus een belangrijk doel voor me geworden.

En verder?
Ik weet het niet. Aan de ene kant heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Ik ken inmiddels het klappen van de zweep en het feit dat ik de regio ken, vind ik wel prettig. Sommige stukken heb ik vaker gelopen of gefietst, waardoor ik waarschijnlijk tijdens de marathon een goede inschatting kan doen van afstanden en tijden. Wat ik ook erg tof vind is dat ik tijdens de marathon langs het huis in Hedel kom waar Demian (mijn oudste) dat weekend aan het logeren is. Ongeveer halverwege de route kan hij mij dan aanmoedigen. Dat moet gewoon een extra impuls gaan geven, dat kan niet anders!

Maar toch is het spannend?
Natuurlijk! Elke marathon is weer anders en je weet nooit hoe die dag gaat verlopen. Dit is mijn eerste marathon in de winter, dus het weer kan zomaar bepalend zijn. Lopen in de kou vind ik erg prettig, daar heb ik veel op getraind. Maar als het regent of misschien zelfs wel sneeuwt, wordt alles natuurlijk anders. HeroΓ―sche omstandigheden, dat kan zomaar eens gebeuren. Ik heb geen idee hoe het dan gaat lopen. Ik heb bijvoorbeeld nog geen goed regenjack, daar ben ik nog naar op zoek. Wat dat betreft is een sponsor altijd welkom! πŸ˜‰

Terug naar de beginvraag: ben ik er klaar voor? Ja, voor mijn gevoel lig ik goed op schema. Als ik mijn programma zo in de laatste drie weken goed vol kan houden, moet het helemaal goed komen. Wie weet zit er dan zelfs wel een heel mooi resultaat in, al blijft uitlopen nog altijd mijn hoofddoel. Ik heb er zin in!

David

img_1330x