In deze week voor Kerst zie je weer allerlei acties voor goede doelen voorbij komen. Serious Request van 3FM kennen we allemaal wel, maar er zijn ook legio andere acties om ons heen te vinden. Op de school waar ik werk organiseren we deze week bijvoorbeeld een kerstmarkt waarvan de opbrengst naar de stichting ‘Van hand tot hand’ gaat. Juist in deze dagen vinden we het belangrijk om ook iets voor een ander te doen: vrijgevigheid helpt ons om de donkere dagen door te komen, zo is uit onderzoek gebleken.  Maar een goed doel steunen, kan natuurlijk het hele jaar door. Ook door hard te lopen!

Hardlopen voor een goed doel
Hardlopen voor het goede doel, waarom eigenlijk? Ja, omdat we iets willen doen voor een ander, dat is duidelijk. Maar er zit meer achter. Iets doen voor een ander geeft ons een goed gevoel. Daarnaast is het voor sommigen ook een stok achter de deur: je wilt iets bereiken en daarvoor moet je trainen. Zin of geen zin, goed of slecht weer, je gaat toch want je weet waarvoor je het doet. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het werkt en belangrijker: dat het heel dankbaar is om te doen.

Mijn eerste marathon
Wie enkele jaren geleden tegen mij gezegd zou hebben dat ik een marathon zou lopen, had ik voor gek verklaard. Toch kwam ik in april 2016 over de finish op de Coolsingel. Ik had mijn eerste marathon volbracht voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Eind 2015 werd ik gevraagd door een vriend om met hem mee te lopen voor dit goede doel. Verder dan een halve marathon was ik tot dan niet gekomen, maar de uitdaging stond. Om mij heen werd ik toen zo veel en zo vaak geconfronteerd met deze ziekte (mijn schoonvader was ernstig ziek), dat ik dacht: “Ik ben gezond, ik heb gezonde kinderen, juist nu kan ik iets doen voor deze mensen!” Dus ik ging ervoor. Ik haalde de finish, waar mijn schoonvader me stond op te wachten. Emoties alom. Ik haalde ruim 1000 euro op voor onderzoek naar kanker.

rotterdam2016

Voor KiKa naar New York
Een half jaar later overleed mijn schoonvader. Hij stond altijd klaar voor anderen. Nu wilden wij, met hem in gedachten, iets terugdoen. Voor al die mensen die dagelijks vechten tegen kanker. Voor kinderen, omdat opa zo gek was op zijn kleinkinderen, onze kinderen. Ik zou voor KiKa de marathon van New York gaan lopen, als gezin zouden we proberen zoveel mogelijk geld op te halen. 2017 werd een bijzonder jaar. Van alle kanten werden we gesteund: familie, vrienden, collega’s, maar ook totaal onbekenden doneerden geld. Bedrijven uit het hele land, van Brabant tot in Groningen, verbonden hun naam aan mijn actie. Het liep als een trein en uiteindelijk hadden we in minder dan een jaar maar liefst 11.636,37 euro opgehaald voor Kika. De reis naar New York was ‘a dream come true’, maar ook een rollercoaster van emoties samen met familie en vrienden.

23550960_2012799822266233_2408229549639173981_o

HomeRun: 240 km in 24 uur
Vanaf nu mocht ik me ambassadeur van KiKa noemen en dit smaakte zeker naar meer. Maar ik besloot om het na New York even wat rustiger aan te gaan doen. Het was een bijzonder maar zwaar jaar geweest. Toen een collega vroeg om mee te doen aan HomeRun was ik eerst terughoudend. Toch was de uitdaging toch wel verleidelijk: Vierentwintig uur hardlopen voor het Ronald McDonald Kinderfonds, weer zo’n goed doel. Omdat we met een team collega’s mee zouden gaan doen en het geld via acties op school binnen zouden halen, besloot ik mee te doen. In het weekend van 23 en 24 juni liepen we 240 kilometer door Nederland en haalden we zo’n 15.000 euro op.

homerun2018

Onbetaalbaar!
Voor mij is hardlopen voor een goed doel dus op meerdere vlakken een verrijking. Het is bijzonder om te zien wat je voor anderen kunt doen. Maar het is meer dan dat. Binnen ons gezin heb ik gezien hoe iedereen hiermee om is gegaan. Neem mijn kinderen. Als ouder probeer je je kinderen waarden en normen bij te brengen. Hoe gaaf is het als je ze kunt betrekken bij zo’n proces. Dat ze zelf in gaan zien hoe de wereld in elkaar zit en welke belangrijke rol zij daarin kunnen spelen. Onbetaalbaar!

Je inzetten voor een ander, zelf een goed gevoel krijgen, waarden en normen bijbrengen aan je kinderen, een stok achter de deur hebben om te gaan trainen, het maakt allemaal niet uit. Het zijn allemaal positieve zaken die bij kunnen dragen aan een betere wereld. Ook jij kunt je steentje daaraan bijdragen, op jouw manier. Door simpelweg te doen wat je waarschijnlijk toch al zo leuk vind om te doen: hardlopen. Voor KiKa, voor het Kinderfonds of voor één van die vele andere goede doelen die het geld zo hard nodig hebben.

Op dit moment heb ik nog geen concrete plannen, maar dat er weer een nieuw goed doel gaat komen mag duidelijk zijn. Namens KiKa naar Tokyo in 2020? Wie weet… 😉

David

22519047_2002569579955924_868020232236762967_n