Berlicum, 9 december 2018

Onderwerp: Een goede voorbereiding is het halve werk

Beste leerlingen van klas 4a,

Voor het tweede jaar ben ik jullie mentor op Van Maerlant. Een trouwer publiek bestaat er bijna niet: met jullie schoolpasje als een soort seizoenkaart voor mijn lessen, staan jullie zeker drie keer per week te trappelen om mijn lessen bij te mogen wonen. Wat dat betreft zijn jullie misschien wel mijn grootste fans. 😉 Maar zonder gekheid: jullie zijn een bijzonder stelletje bij elkaar en ik vind het tof dat ik jullie mentor mag zijn. Wat ik erg leuk vind, is dat jullie ook regelmatig belangstelling tonen voor mij en mijn hardloopavonturen. De meesten van jullie volgen me op Instagram en sommigen lezen mijn blog. Dus toen Kai me vorige week vroeg of ik in mijn volgende blog iets over jullie wilde schrijven, kon ik natuurlijk geen nee zeggen.

Ik zal wel eerlijk zijn: ik heb er goed over na moeten denken, want hoe kan ik in godsnaam een stelletje luie, ongecontroleerde, snel afgeleide, gamende leerlingen gaan verwerken in een blog over hardlopen? De oudergesprekken zijn net achter de rug en de boodschap was voor veel van jullie: harder werken, eerder beginnen, beter je best doen. Echte pubers dus! Ik hoef nu geen namen te noemen (zoals Raoul, Danée, Jelle en nog een stuk of 10 anderen… oeps!), want jullie weten vast wel wie ik allemaal bedoel. Maar toen ik juist daar eens goed over nadacht, wist ik ineens waarover ik moest gaan schrijven.

De voorbereiding op een marathon kun je vergelijken met de voorbereiding op het schoolexamen.

Weten jullie dat je de voorbereiding op een grote hardloopwedstrijd zoals een marathon zou kunnen vergelijken met jullie voorbereiding op het examen later dit schooljaar? Maanden voordat het zover is heb je de datum al in je agenda staan. Dat duurt nog zo lang, dus waarom zou ik me daar nu al druk over gaan maken? Als ik een paar weken (of misschien zelfs maar een paar dagen) van tevoren begin met leren, is dat toch tijd genoeg? Dat komt wel. Maar als ik de finish van de marathon écht wil halen, zal ik toch veel eerder moeten beginnen met trainen. Ik zal jullie vertellen hoe mijn voorbereiding op een marathon eruit ziet.

Meestal hou ik zo’n drie maanden als trainingsperiode aan. Zo loop ik op 10 februari 2019 de Two Rivers marathon in Zaltbommel, dus drie maanden daarvoor… (Thomas, jij bent het rekenwonder van de klas…) dan zit je inderdaad op 10 november. Dat betekent dat ik nu al een maand volop in training zou moeten zijn en dat klopt ook wel. In mijn geval betekent dat 3 tot 4x in de week hardlopen. Niet te veel, niet te ver en niet te snel, want je moet overbelasting zien te voorkomen. Dat weet Chris, ons sporttalent van de klas, als geen ander. In mijn geval betekent dat in het weekend een lange duurloop die elke week iets langer wordt, daarna in het begin van de week een herstelloop, halverwege de week een intervaltraining en (als het lukt) zo vlak voor het weekend nog een rustige loop. Kortom, op verschillende manieren trainen en opbouwen. Je spieren kunnen de belasting zo steeds beter aan en je conditie wordt beter. Elke week iets meer, elke week iets verder, totdat ik na drie maanden klaar ben om die marathon tot een goed einde te brengen.

Voor jullie voorbereiding op het examen geldt eigenlijk hetzelfde. Als je nu goed je best doet en hard werkt, dan merk je dat je de leerstof steeds wat beter gaat begrijpen. De toetsen die je nu maakt voor het schoolexamen, leveren je al mooie cijfers op. Dat is fijn, want daarmee vergroot je de belasting die je aankunt. Nu een goed cijfer halen, betekent dat je met een hoger gemiddelde en dus met meer vertrouwen het examen tegemoet kunt gaan. Je staat er dan goed voor en je zelfvertrouwen wordt groter. Bovendien zorg je ervoor dat je meer kennis opslaat. Je zou kunnen zeggen dat je daarmee de conditie van je hersenen vergroot. Elke les iets meer, elke week iets verder, tot je eind april/begin mei klaar bent om dat examen tot een goed einde te brengen.

Pubers zijn uitstellers, de meesten van jullie dus ook, dat is geen geheim. Maar het succes van je examen begint nu. Of is eigenlijk al begonnen, zoals ook mijn training voor de marathon al is begonnen. Stel dus niet uit tot morgen wat je vandaag al kunt doen. Maak die opdracht af, stel vragen als je iets niet snapt en leer gewoon even een half uurtje voor die toets voordat je weer gaat Netflixen of gamen. Geloof me, het levert je uiteindelijk meer op dan je nu misschien denkt. Wees eerlijk, wat stelt een half uurtje per dag nou voor? En na het examen heb je nog meer dan genoeg tijd voor leuke dingen of een vakantiebaantje om geld te verdienen. Al komt daarna al snel weer een nieuwe uitdaging. Voor jullie is dat een nieuwe opleiding op het mbo, voor mij waarschijnlijk een nieuwe marathon of een andere sportieve uitdaging.

Het leven zit vol uitdagingen: het is aan ons om die aan te gaan en tot een goed einde te brengen.

Het leven zit vol uitdagingen en het is aan ons om die aan te gaan en tot een goed einde te brengen. Als je dat wilt, dan zul je daar vol voor moeten gaan. Dat lukt je niet altijd alleen, soms heb je daar hulp bij nodig. Als jullie mentor zal ik jullie tijdens jullie weg naar het eindexamen zo goed mogelijk proberen te coachen en begeleiden, zoals de mensen om mij heen dat ook bij mij doen tijdens het hardlopen. De ene keer door jullie streng en bestraffend toe te spreken, de andere keer met een grapje of een welgemeend compliment. En vooral met humor. Maar altijd met dat ultieme einddoel voor ogen: het halen van de finish.

Mijn finish is op zondag 10 februari 2019 aan het eind van de middag in Zaltbommel waar ik hoop mijn medaille in ontvangst te mogen nemen. Jullie finish is enkele maanden later op donderdag 4 juli 2019. Voor jullie dan geen medaille, maar jullie mogen dan dat ontzettend belangrijke papiertje waar je vier jaar lang voor gewerkt hebt in ontvangst nemen: je diploma. En wie weet, heel misschien, ligt er voor jullie dan ook nog wel een medaille klaar.

Lieve Chahin, Jelle, Melisa, Chris, Tamo, Rens, Lieke, Sven, Karlijn, Juul, Thomas, Kai, Magdala, Anne, Jordi, Danitia, Bo, Chayenne, Noor, Timon, Suzanne, Raúl, Mathijs, Raoul, Danée en Ceyda, ik wens jullie ontzettend veel succes!

Met vriendelijke groet,

Jullie mentor,
Meneer Van Dam

Van Maerlant, klas 4A, 2018-2019
Van Maerlant klas 4A, mijn mentorklas