Hardlopen door de regen en dan ook nog eens vol tegen de wind in, dat is niet iets wat de gemiddelde hardloper graag doet. Geef mij maar zon, al vind ik lopen in de kou ook niet erg. Maar regen, daar hou ik niet zo van. Wat dat betreft heb ik dit jaar geluk gehad met een lange nazomer. Toch weet je in ons kikkerlandje dat de kans op regen en wind best groot is, zeker in deze periode. Als hardloper kun je dan twee dingen doen: lekker binnen blijven of het weer trotseren. Meestal kies ik voor dat laatste, net als vandaag.

1543430169166.png

Vanmiddag liep ik 10km van school naar huis. Dat probeer ik één of twee keer per week te doen. Van de nood een deugd maken, ik moet immers toch naar huis. De afstand is perfect en er zijn mooie routes mogelijk. Ik ga dan ’s ochtends met de bus naar mijn werk en neem mijn hardloopspullen mee. Aan het eind van de dag kleed ik me op school om en laat mijn gewone kleding achter; die neem ik de volgende dag wel weer mee. Prima geregeld toch? Alleen vandaag ging het mis omdat ik een verkeerde inschatting maakte.

Meestal bekijk ik de weersverwachtingen goed als ik mijn tas inpak en bepaal welke kleding ik nodig ga hebben. Waarom weet ik niet, maar om de een of andere reden is dat er vanochtend bij ingeschoten. Tijdens de dag kwam ik er al snel achter dat ik het helemaal verkeerd had gedaan. Vanuit mijn klaslokaal kijk ik uit op het centraal station van ’s-Hertogenbosch. Ik zag dat mensen met paraplu’s over straat liepen, hoofden gebogen en mutsen op. Kortom: regen en wind. Buienradar was daarna duidelijk: dit weer zou de komende uren niet beter worden. De weg naar huis zou dus een zware worden. Natuurlijk had ik ervoor kunnen kiezen om met de bus terug naar huis te gaan, maar waarom zou ik? Ik zag dit juist als een kans om mijn grenzen te verleggen. Dat heroïsche gevoel krijgen door de elementen te trotseren, heerlijk vind ik dat. Dat ik niet de juiste kleding bij me had zat me wel een beetje dwars, maar ach, het is maar een klein uurtje. Hardlopers zijn doorzetters en thuis kon ik meteen onder een warme douche springen. Gaan dus!

Binnen het uur was ik thuis, maar het voelde alsof ik 2 uur onderweg was. Lopen door de regen vond ik niet zo erg, maar ik had de pech dat ik vol wind tegen had. De kleding die ik aanhad was niet waterafstotend, waardoor ik binnen korte tijd flink nat was. Door deze combinatie kreeg ik het koud op mijn bovenbenen en voelde ik wat druk op mijn borst, geen prettig gevoel. Bovendien is dit een drukke week met veel oudergesprekken (altijd eind november), waardoor ik merkte dat mijn lichaam toch al aardig vermoeid was. Daarom besloot ik na enkele kilometers mijn tempo te verlagen en goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik hield mijn hartslag laag (tussen de 140 en 145 bpm) en op deze manier kon ik het goed volhouden. Eenmaal thuis voelde de warme douche als een bevrijding!

“Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” (Zweeds gezegde over het weer)

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding” is een bekend Zweeds gezegde. Ik hoorde dit voor het eerst van mijn vrouw toen ze vertelde dat ze met de kinderen op het kinderdagverblijf heerlijk in de regen had gespeeld, regenjasjes en laarzen aan. De kinderen hadden de grootste lol die dag. Voor hardlopen geldt dat natuurlijk ook. Wat voor weer het ook is, er is qua kleding geen enkel excuus om niet op pad te gaan. Elk sportmerk komt jaarlijks met nieuwe collecties specifiek ontworpen voor de verschillende weersomstandigheden. Heel praktisch en tegenwoordig ook heel modebewust; het oog wil immers ook wat. Zelf heb ik voor elk weertype inmiddels wel 1 of 2 setjes kleding liggen, al moet ik eerlijk bekennen dat ik een goed regenjack nog mis (tip voor de Sint of Kerstman?) Wat dat betreft is het dus helemaal mijn eigen schuld dat de weg naar huis vandaag koud en zwaar was.

Note to myself: voortaan beter Buienradar checken, niet voor niets website van het jaar 2018!

David