Voor mijn marathons ben ik altijd op zoek naar een comfortabele schoen met veel demping, die ook nog een voor snelheid zorgt. Mijn eerste marathons liep ik op de Ultraboosts van Adidas, waarna ik overstapte op de Vaporfly van Nike. Inmiddels waren die ook alweer aardig aan vervanging toe en met het oog op de marathon van Texel zocht ik een nieuwe schoen. Mijn oog viel op de HOKA ONE ONE Carbon X2.

Eerste kennismaking met HOKA ONE ONE
Schoenen van HOKA ONE ONE, ik had ze wel eens voorbij zien komen, maar echt bekend was het merk bij mij nog niet. Pas toen ik me vorig jaar wat meer toe ging leggen op de triatlonsport, kwam ik HOKA ineens een stuk vaker tegen. Wat bleek: binnen de triatlonwereld is dit merk behoorlijk populair voor de hardloopkilometers vanwege het grote gevoel van comfort, demping en stabiliteit. Ik was nieuwsgierig en besloot en me er verder in de te verdiepen. Bovendien kreeg ik van HOKA de kans om een paar Clifton 7 uit te proberen, een schoen met veel demping en gericht op de lange afstanden. Al na een paar runs was ik fan, al was het wel even wennen. Kenmerkend aan de schoenen van HOKA is de unieke tussenzool, die twee keer zo groot is als de tussenzool van andere merken. Als je HOKA voor de eerste keer aantrekt, heb je ook echt even het gevoel dat je wat hoger staat. Gelukkig duurt dat maar heel even en ben je daar snel aan gewend. Nu zou je kunnen denken dat een hoge zool juist instabiel is, maar niets is minder waar. Bij HOKA zit de voet namelijk diep in de tussenzool in plaats van er bovenop, wat juist zorgt voor een geΓ―ntegreerde stabiliteit voor alle soorten hardlopers met uiteenlopende loopstijlen.

De belofte van HOKA ONE ONE
Op de eigen site zegt HOKA dat de Carbon X2 een schoen is “gebouwd voor prestaties, een geduchte rivaal”. Een schoen dus die de concurrentie met mijn eerdere Vaporfly’s op enige wijze aan zou moeten kunnen gaan. Het is dan ook een schoen met een responsieve plaat van koolstofvezel , oftewel carbon, net als in de Vaporfly. HOKA noemt het zelfs de “ultieme langeafstandsschoen”. Dat zijn dus een hoop mooie en veelbelovende woorden, ik ben benieuwd of ze die ook waar kunnen maken. Tijd om te gaan testen!

Het oog wil ook wat
Tja, het uiterlijk van de schoenen van HOKA, daarover zijn de meningen vaak nogal uiteenlopend. Kort gezegd: af je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Ik denk dat dat komt door de grote, dikke zool en het vrij eenvoudig gekleurde bovenwerk. De dikke zool suggereert een grote, zware schoen, terwijl juist het tegenovergestelde waar is. Zo ook bij de X2: wat een lichte schoen zeg! Qua kleuren is het een no-nonsense schoen. Ja, er zijn wel verschillende kleurmodellen beschikbaar, maar echt heel spectaculair is het eigenlijk niet. In mijn geval heb ik de kleurstelling “fiΓ«sta/white”, vooral omdat deze het dichtst in de buurt komt van het oranje van KiKa. πŸ˜‰ Wat me nog wel echt opvalt aan de schoen, is de achterzijde van de zool. Waar deze bij de Nike Vaporfly uitloopt in een punt (die nogal kwetsbaar is, weet ik uit ervaring) kiest HOKA hier voor een duidelijk andere oplossing. Persoonlijk vind ik dit veel mooier eruit zien, dus toch nog een duidelijke plus. Weliswaar geen topscore dus qua uiterlijk, maar gewoon een dikke voldoende. Belangrijkste is toch hoe de schoen zit als je loopt. Aantrekken dus maar!

Pasvorm
Door mijn ervaring met de HOKA ONE ONE Clifton 7 weet ik dat je niet af moet gaan op het uiterlijk van de schoen, maar veel meer op de pasvorm. Daarin scoort de Carbon X2 echt hoge cijfers. De schoen zit eigenlijk meteen goed. Het bovenwerk sluit goed aan en zit lekker strak om je voet. De hiel kap is lekker hoog en zacht (een verbetering ten opzicht van de voorganger, de Carbon X) waardoor je voet goed in de schoen blijft zitten. Het is dus niet nodig om je veters (te) strak te strikken, de schoen blijft toch goed zitten. Voor mij erg prettig aangezien ik mijn veters altijd zo los mogelijk strik vanwege een probleem met de doorbloeding in mijn voeten. Daarvan heb ik bij de X2 dan ook totaal geen last en dat is erg prettig kan ik je vertellen. Voor de zool maakt HOKA gebruik van een nieuw type schuim dat ze “CMEVA Foam” noemen, maar dat mag je snel weer vergeten. Wat je niet snel zult vergeten, zeker als dit de eerste keer is dat op HOKA loopt en dan ook nog eens met een carbonplaat, is de loopervaring. Een paar stappen zijn genoeg om te ervaren hoe licht de schoen is, maar ook hoe zacht de zool is. De carbonplaat, die overigens dichter bij de grond licht dan bij zijn voorganger, zorgt voor een direct gevoel naar voren. De schoen duwt je als het ware naar voren waardoor je wel wilt gaan lopen. Laten we dat dus eens gaan doen!

Tijd om te gaan lopen (of zoals ze bij HOKA zeggen: Time To Fly)
Ik begon met een paar afwisselende runs van steeds ongeveer 10 kilometer, waarbij ik de schoen testte voor intervaltraining en duurlopen. Om eerlijk te zijn: het was totaal niet wat ik had verwacht. Dat moet ik even uitleggen. Van de Vaporfly ben ik gewend dat dit echt een schoen is voor hoge tempo’s, pure snelheid. Juist op die momenten haalde ik de meeste voordeel uit die schoenen. Maar bij de Carbon X2 kreeg ik maar niet het gevoel dat ik die hoge snelheid kon benaderen, al liep ik wel degelijk behoorlijk snel. Daarentegen merkte ik wel dat ik heel gemakkelijk en comfortabel liep en dat ik de kilometers heel eenvoudig kon wegtikken. Vooral het comfortabele en stabiele gevoel was voor mij een groot positief verschil met de Vaporfly. Zou dat op de echt lange afstanden ook zo blijven?

De schoenen waren eigenlijk bedoeld om op Texel een marathon te gaan lopen, maar toen die werd verplaatst besloot ik een ‘backyard ultra’ te gaan lopen, oftewel ruim 100 kilometer op één dag verdeeld in 16 rondes van 6,7 km. Het perfect moment om te gaan testen! Mijn plan was om te starten op de X2 en deze in de loop van de dag af te wisselen met o.a. de Vaporfly. Goed voor mijn lichaam Γ©n om het verschil te ervaren. Ik liep de eerste 7 rondes (ongeveer 47km) op de X2 en dat ging erg goed. Ik had nergens last van, voelde me nog hartstikke goed en vol energie. In ronde 8 koos ik voor de Nike Pegasus, dus zonder carbonzool. Dat was een grote fout want ik miste duidelijk de comfort van zo’n speciale zool. Ronde 9 tot en met 13 koos ik voor mijn oude, vertrouwde Vaporfly’s. Dat was meteen weer een stuk beter, maar ik begon langzaam wat pijn aan mijn knie te krijgen. Ik miste nu duidelijk de demping en stabiliteit die de X2 wel had. Na een behandeling door een fysiotherapeut trok ik mijn HOKA’s weer aan en zo liep ik de laatste drie rondes weer op de X2, waardoor ik de finish na 107,2 km wist te halen.

Mijn conclusie
De HOKA Carbon X2 is misschien qua uiterlijk niet de mooiste schoen, maar is overduidelijk een geweldige langeafstandsschoen waar ik na die 100+ km wel achter ben gekomen. Natuurlijk hadden mijn knieklachten ook met de Carbon X2 aan kunnen ontstaan, maar het was wel duidelijk dat ik de 10 rondes met de X2 aan veel fijner en comfortabeler heb gelopen dan de andere 6 rondes. Belangrijk hierbij is wel dat het om een ultralange duurloop ging en dus niet om snelheid. Tijdens eerdere korte runs heb ik gemerkt dat qua pure topsnelheid de X2 wel wat minder power geeft dan de Vaporfly, maar nog steeds levert het aardig wat power op. De combinatie van die power met de stabiliteit, het comfort en de demping zorgt voor een betere verdeling van energie over een langere afstand en dus ook tot minder klachten. In die zin komt HOKA zijn belofte dus zeker waar en is de schoen inderdaad een geduchte rivaal voor de concurrentie geworden, zeker op (ultra)lange afstanden.

Daarnaast denk ik dat HOKA met deze schoen misschien wel de eerste schoen mΓ©t carbonplaat op de markt heeft gebracht voor een veel groter publiek dan andere merken met zo’n plaat. Waar je voorheen echt alleen bij behoorlijke snelheden van zo’n plaat kon profiteren (zoals ikzelf bij de Vaporfly), laat HOKA met de Carbon X2 zien dat zo’n plaat ook voor minder snelle lopers de nodige voordelen kan bieden. Ook op kortere afstanden en in lager tempo profiteer je van de demping en comfort die deze schoen je biedt. Zoals ik eerder al zei was ik door de Clifton 7 al aardig overtuigd van de schoenen van HOKA en dat is met de Carbon X2 nog eens dik onderstreept. Ik ben fan van dit merk geworden, al zal ik (eerlijk is eerlijk) zo nu en dan toch nog een beroep doen op mijn Vaporfly’s wanneer ik een PR wil verbeteren. Al schijnt HOKA met de Rocket X (wedstrijd) en de nieuwe Mach 4 (training) hier toch ook al ‘snelle’ schoenen voor te hebben. Tja, je kunt niet alles tegelijk hebben natuurlijk, al ben ik natuurlijk altijd bereid om nog een schoen uit te proberen πŸ˜‰

David

Deze schoenen heb ik van HOKA ONE ONE EU gekregen om uit te proberen met het oog op een marathon voor KiKa, zonder verdere voorwaarden. Het is dus 100% mijn eigen mening!