Het is alweer een paar weken geleden dat ik op dinsdagavond meedeed aan de Jeroen Boschloop. Tijd dus voor een (kort) verslag!

Twee dagen na de triatlon in Rosmalen en een paar dagen voor vertrek naar Frankrijk, wilde ik rustig aan doen. Het plan was dan ook om Björn te gaan helpen met een tijd onder de 50 minuten op de 10k. Ik zou zijn ‘haas’ zijn deze avond, samen met Mark die op het laatste moment ook besloot mee te lopen. Met zijn drieën fietsten we dus richting de Pettelaarse Schans.

Eenmaal aangekomen was het al gezellig druk. Het was warm, zoals het de hele dag al warm was, dus het advies was veel drinken en doelstellingen aanpassen. Bovendien werd er gewaarschuwd voor processierupsen op de route, dus er was genoeg om te letten. We besloten toch op de tijd van 50 minuten te vertrekken en te zien hoe het zou gaan.

Meteen na de start pakten we een mooi tempo wat een paar seconden onder de 5 minuten per km zat. Mark en ik liepen afwisselend op kop en probeerden Björn zoveel mogelijk aan te moedigen. De eerste drie kilometers ging het prima, al merkten we wel dat hij het langzaam wat zwaarder kreeg. Logisch, want dit tempo was voor hem echt een uitdaging om vol te houden, zeker met deze warmte. In de vierde kilometer ging het tempo wat omlaag wat op zich helemaal niet erg was. Het idee was even rustig aan doen, om vervolgens weer te versnellen. Maar die versnelling zat er helaas niet meer in. Björn kreeg het zwaar en de verzuring sloeg veel sneller toe dan gepland; dit was duidelijk niet zijn avond. Zulke wedstrijden heeft iedereen wel eens er tussen zitten. Belangrijk is het om dan snel te anticiperen en de plannen aan te passen.

Op kilometer 5 was een waterpost en we besloten hier even te wandelen en goed te drinken. Dat deden we, maar dat bleek onvoldoende om daarna weer in een redelijk tempo verder te lopen. Björn had het echt zwaar en de 10k uitlopen onder het uur werd het grote doel van vandaag. Ondanks dat hij flink af aan het zien was, bleef hij vrolijk en lachen. Mark en ik deden onze uiterste best om hem met ‘slappe klets’ af te leiden en te motiveren. Kilometer 8 was nog een lastig moment, maar daarna kwam de eindstreep langzaam in zicht en konden we in een redelijk stabiel tempo door blijven lopen.

Uiteindelijk bereikte Björn in 57:23 de finish met zelfs nog een kleine eindsprint in de laatste meters. Ruim boven de eerste doelstelling, maar ook weer ruim onder de bijgestelde doelstelling. Alles bij elkaar toch tevreden, zeker gezien de warme omstandigheden. Bovendien een geweldige leermoment. Na afloop dronken we nog wat in het zonnetje bij restaurant De Croy, voordat we weer rustig terug naar huis gingen.

De volgende dag bleek dat we de krant gehaald hadden! “Lopen in de hitte” was de kop boven een foto waarop wij ook te zien waren. Normaal loop ik wedstrijden altijd in mijn KiKa-shirt, maar gezien de hitte had ik dit keer gekozen voor een luchtig hemdje. Zul je altijd zien dat ik juist dan met een foto in de krant kom! Sorry sponsoren, maar dit keer kwam mijn eigen gezondheid toch echt op de eerste plaats.

De Jeroen Boschloop stond al jaren op mijn lijstje, maar elk jaar kwam er wel iets tussen. Erg jammer, want dit is gewoon een leuk, gezellig, kleinschalig en goed georganiseerd evenement. Helaas had ik de dagen na de loop wel erg veel last van bulten en jeuk door de rupsen, maar dat was overmacht. Volgend jaar zet ik deze loop zeker weer op mijn agenda!

David