Loslopende honden, ik heb het daar nooit zo op. Zeker niet als ik aan het hardlopen ben. Het is al een aantal keren gebeurd dat zo’n hond dan op me af komt lopen en tegen me opspringt. Meestal blijft het daar dan bij, maar je weet maar nooit. Ik ben daar dus altijd heel alert op. Wat zijn nu de wettelijke regels en afspraken? En wat kun jij zelf het beste doen?
Afgelopen week was het weer eens raak. Dinsdagochtend wilde ik de dag goed beginnen met een duurloop door de bossen en langs het Maximakanaal. De eerste vijf kilometers gingen heel lekker en ik voelde me erg op mijn gemak. Na de bossen sloeg ik het pad op langs het kanaal. In de verte zag ik een groepje mensen mij tegemoet komen met twee honden. Eentje daarvan, de grootste, liep los. Ik had dat goed in de gaten dus was goed voorbereid op wat er zou kunnen gebeuren. Ik verlaagde mijn tempo een klein beetje en zette de muziek even uit, zodat ik kon horen of er iets geroepen werd. Meestal als ik aan kom lopen, houden de baasjes hun hond even bij zich of maken hem weer vast, maar dit keer niet. Bovendien had de hond mij in de gaten en toen ik nog maar een meter of 10 van hem af was, liep hij op mij af en sprong tegen mij op. Ik ben niet bang van honden maar ik schrok toch, want het was een flink beest. Op dat moment reageerde het baasje pas en riep de hond bij zich. Terwijl ik daar stond zei ik tegen het groepje mensen dat de hond aan de lijn moet zitten zodat dit soort dingen niet kunnen gebeuren. In plaats van excuses die ik verwacht had, kreeg ik een uitbrander van één van de mannen die erbij stond. Volgens hem was het allemaal mijn eigen schuld: ik had maar rustiger moeten lopen als ik een hond aan zie komen. O ja, hun honden mogen hier loslopen, dus ik moest niet zo ‘zeiken’. Ik probeerde nog te vertellen dat er borden staan waarop duidelijk staat dat honden niet los mogen lopen, maar dat was volgens hem niet zo. Wat nu: discussie aangaan of doorlopen? Ik koos voor het laatste; met deze man in discussie gaan had nu totaal geen zin.
Terwijl ik doorliep voelde ik de adrenaline door mijn lijf stromen. Niet zozeer omdat ik geschrokken was van die hond, maar vooral omdat ik ontsteld was van de reactie van die man. Dit was toch gewoon de omgedraaide wereld? Ik kon er met mijn verstand gewoon niet bij. Toen ik een paar honderd meter verder was, kwam ik langs een van de bewuste borden waarop duidelijk staat dat hond aangelijnd moeten zijn. Ik stopte, maakte snel een foto en besloot terug te lopen naar het groepje mensen. Ik had bewijs en dit zou ik niet zomaar over mijn kant laten gaan! Al snel haalde ik het groepje in, al was de bewuste man er niet meer bij. De hond was inmiddels aangelijnd (gelukkig!) en toen het baasje mij aan zag komen bood ze direct haar excuses aan voor eerder. Dat was prettig. Ze gaf aan dat ze altijd goed oplet of er iemand aankomt zodat ze haar hond dan vast kan maken, maar dat ze dit keer even afgeleid was. Dat kan gebeuren, maar toch hoort die hond niet los te lopen. Ik liet haar de foto van het bord zien waarop dat staat. Ze had dat niet gezien en gaf mij gelijk. Ze begreep ook heel goed dat ik geschrokken was van de reactie van die man. Helaas was hij er nu niet meer bij, maar op deze manier voelde ik dat het zo goed was en vervolgde ik mijn weg naar huis.
Hardlopers en loslopende honden die elkaar tegenkomen, het blijft in mijn ogen een risicovolle combinatie. Hoe zit dat nu precies en wat zijn de wettelijke regels? Naar aanleiding van deze gebeurtenis heb ik het eens opgezocht. Het blijkt dat er verschil gemaakt wordt tussen binnen de bebouwde kom en daarbuiten:
- Binnen de bebouwde kom: honden horen in principe altijd aangelijnd te zijn, behalve op speciaal daarvoor aangewezen losloopterreinen. Deze moeten duidelijk aangegeven staan.
- Buiten de bebouwde kom: honden mogen in principe loslopen, behalve als nadrukkelijk aangegeven staat dat dit niet toegestaan is.
Lastige in dit hele verhaal is dat elke gemeente in de eigen APV (Algemene Plaatselijke Verordering) mag bepalen wat wel of niet toegestaan is. Doorgaans gelden de regels zoals ik hierboven heb beschreven, dat is ook het landelijke advies, maar elke gemeente kan hier naar eigen inzicht van afwijken. Als hondenbezitter wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de regels die gelden op de plek waar je je hond uitlaat. Verder is het belangrijk dat je je hond onder controle hebt als je deze zonder lijn laat lopen. Je kunt met je hond mensen tegenkomen die bang zijn voor honden, kinderen, andere honden en bijvoorbeeld wild, en als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je hond.
In mijn geval was de situatie met bovenstaande regels natuurlijk duidelijk: er stond een bord en het baasje had de hond niet onder controle. Ik had dus gelijk, maar op het moment dat zo’n hond op je af komt heb je daar niet zoveel aan. Mijn advies is dan ook dat je als hardloper altijd goed op je hoede zijn als je een (loslopende) hond ziet lopen. Loop er indien mogelijk met een boogje omheen, loop iets rustiger en kijk de hond niet aan. In de meeste gevallen zal er dan niets gebeuren en kun je rustiger verder lopen. Mocht er toch iets gebeuren, blijf dan vooral rustig. Meestal zal het baasje van de hond ingrijpen en inzien dat hij of zij fout zat. Samen los je het dan wel op. De situaties waarin dat niet het geval is zijn gelukkig eerder uitzondering dan regelmaat; helaas kun je die niet altijd voorkomen.
Ik hoop van harte dat jullie iets aan bovenstaande informatie hebben en dat mijn tips helpen om vervelende situaties te voorkomen, want het blijft natuurlijk fijn om lekker zorgeloos hard te lopen door mooie natuurgebieden buiten de bebouwde kom.
David
Herkenbaar David!
Gelukkig zie ik onderweg dat de meeste ‘baasjes’ goed weten of hun hond wel/niet los kan blijven lopen als er een hardloper aan komt. Ik waardeer het dan ook altijd als ze even aan de kant gaan staan en de hond vast houden, of middels commando’s bij zich laten blijven. Die krijgen dan ook altijd steevast een oprechte ‘dank je wel’ van mij.
Helaas ook wel eens een vrolijke, lieve hele enthousiaste jonge hond gehad die mee bleef rennen, maar dan zo dichtbij dat je de vacht voelde aan je benen.
Dat ‘baasje’ heb ik van een afstand even verdraaide goed duidelijk gemaakt hoe ik dacht over zijn kwaliteiten als hondenbezitter. Want, als je geen controle over je hond hebt, hoort die niet los te lopen. Ook niet daar waar het mag.
En nooit vergeten – de hond kan er niets aan doen.
Die vind ons lopers gewoon interessant :).
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt helemaal gelijk Han!
LikeLike
Het gebeurt inderdaad vaak. Ik loop graag in het staelduinsebos, daar lopen honden los. Of dit mag zou ik niet weten maar het word gedoogd. Vrijwel altijd als ik daar loop, vooral in de weekenden, zijn er baasjes die niet op hun hond letten waardoor ze in je enkels hangen. Valpartijen heb ik gelukkig nog niet gehad. Tijdens het wielrennen gebeurd het ook. De laatste keer met wielrennen ook een hond tussen mijn spaken gehad, was geen prettige gebeurtenis en het baasje gaf mij de schuld terwijl de hond daar absoluut niet los mocht lopen. Zulke gebeurtenissen maken mij angstig vooral op de wielrenfiets. Ik ben met je eens dat het de verantwoordelijkheid van het baasje is om de regels te kennen. Is je hond niet te handhaven dan niet los, ook als dit wel mag.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik woon aan de rand van de Veluwe en ga regelmatig voor een rondje hardlopen. Helaas komt ik dus ook loslopende honden tegen en heb al de nodige aanvaringen gehad. Ook al met MBT gevallen omdat een hond voor mijn fiets sprong. De lijn was te lang…
Ik begrijp dat een hond uitgelaten moet worden, en graag los loopt. Vindt het beestje zelf ook wel lekker. Daar hebben we de losloopgebieden voor. Helaas gebeurt dit ook waar honden aangelijnd moeten zijn.
Mijn grootste ergernis gaat uit naar mensen die het allemaal niet zo nauw nemen met de regels. Vaak in gezelschap van een flinke hond in zijn jonge jaren. Die denken dat het (letterlijk) allemaal wel los loopt. “Het moet toch kunnen” en “doe niet zo moeilijk” en “Nee, mijn hond doet niemand kwaad”. Compleet niet bewust wat de gevolgen kunnen zijn, laat staan hun verantwoordelijkheden.
Een discussie aangaan om iemand hierop te wijzen is al een paar keer ontaard in een korte woordenwisseling. En daar heb ik tijdens een rondje rennen geen zin in en loop ik door. Achteraf baal ik wel van de situatie; opnieuw iemand die er mee weg komt en de volgende keer weer doet. Dit lost dan niks op en de ergernis blijft….
Dus eens met Manuela van Bergen: Is je hond niet te handhaven dan niet los, ook als dit wel mag.
LikeGeliked door 1 persoon