Loslopende honden, ik heb het daar nooit zo op. Zeker niet als ik aan het hardlopen ben. Het is al een aantal keren gebeurd dat zo’n hond dan op me af komt lopen en tegen me opspringt. Meestal blijft het daar dan bij, maar je weet maar nooit. Ik ben daar dus altijd heel alert op. Wat zijn nu de wettelijke regels en afspraken? En wat kun jij zelf het beste doen?

20190429_124852

Afgelopen week was het weer eens raak. Dinsdagochtend wilde ik de dag goed beginnen met een duurloop door de bossen en langs het Maximakanaal. De eerste vijf kilometers gingen heel lekker en ik voelde me erg op mijn gemak. Na de bossen sloeg ik het pad op langs het kanaal. In de verte zag ik een groepje mensen mij tegemoet komen met twee honden. Eentje daarvan, de grootste, liep los. Ik had dat goed in de gaten dus was goed voorbereid op wat er zou kunnen gebeuren. Ik verlaagde mijn tempo een klein beetje en zette de muziek even uit, zodat ik kon horen of er iets geroepen werd. Meestal als ik aan kom lopen, houden de baasjes hun hond even bij zich of maken hem weer vast, maar dit keer niet. Bovendien had de hond mij in de gaten en toen ik nog maar een meter of 10 van hem af was, liep hij op mij af en sprong tegen mij op. Ik ben niet bang van honden maar ik schrok toch, want het was een flink beest. Op dat moment reageerde het baasje pas en riep de hond bij zich. Terwijl ik daar stond zei ik tegen het groepje mensen dat de hond aan de lijn moet zitten zodat dit soort dingen niet kunnen gebeuren. In plaats van excuses die ik verwacht had, kreeg ik een uitbrander van één van de mannen die erbij stond. Volgens hem was het allemaal mijn eigen schuld: ik had maar rustiger moeten lopen als ik een hond aan zie komen. O ja, hun honden mogen hier loslopen, dus ik moest niet zo ‘zeiken’. Ik probeerde nog te vertellen dat er borden staan waarop duidelijk staat dat honden niet los mogen lopen, maar dat was volgens hem niet zo. Wat nu: discussie aangaan of doorlopen? Ik koos voor het laatste; met deze man in discussie gaan had nu totaal geen zin.

Terwijl ik doorliep voelde ik de adrenaline door mijn lijf stromen. Niet zozeer omdat ik geschrokken was van die hond, maar vooral omdat ik ontsteld was van de reactie van die man. Dit was toch gewoon de omgedraaide wereld? Ik kon er met mijn verstand gewoon niet bij. Toen ik een paar honderd meter verder was, kwam ik langs een van de bewuste borden waarop duidelijk staat dat hond aangelijnd moeten zijn. Ik stopte, maakte snel een foto en besloot terug te lopen naar het groepje mensen. Ik had bewijs en dit zou ik niet zomaar over mijn kant laten gaan! Al snel haalde ik het groepje in, al was de bewuste man er niet meer bij. De hond was inmiddels aangelijnd (gelukkig!) en toen het baasje mij aan zag komen bood ze direct haar excuses aan voor eerder. Dat was prettig. Ze gaf aan dat ze altijd goed oplet of er iemand aankomt zodat ze haar hond dan vast kan maken, maar dat ze dit keer even afgeleid was. Dat kan gebeuren, maar toch hoort die hond niet los te lopen. Ik liet haar de foto van het bord zien waarop dat staat. Ze had dat niet gezien en gaf mij gelijk. Ze begreep ook heel goed dat ik geschrokken was van de reactie van die man. Helaas was hij er nu niet meer bij, maar op deze manier voelde ik dat het zo goed was en vervolgde ik mijn weg naar huis.

20190430_092654

Hardlopers en loslopende honden die elkaar tegenkomen, het blijft in mijn ogen een risicovolle combinatie. Hoe zit dat nu precies en wat zijn de wettelijke regels? Naar aanleiding van deze gebeurtenis heb ik het eens opgezocht. Het blijkt dat er verschil gemaakt wordt tussen binnen de bebouwde kom en daarbuiten:

  • Binnen de bebouwde kom: honden horen in principe altijd aangelijnd te zijn, behalve op speciaal daarvoor aangewezen losloopterreinen. Deze moeten duidelijk aangegeven staan.
  • Buiten de bebouwde kom: honden mogen in principe loslopen, behalve als nadrukkelijk aangegeven staat dat dit niet toegestaan is.

Lastige in dit hele verhaal is dat elke gemeente in de eigen APV (Algemene  Plaatselijke Verordering) mag bepalen wat wel of niet toegestaan is. Doorgaans gelden de regels zoals ik hierboven heb beschreven, dat is ook het landelijke advies, maar elke gemeente kan hier naar eigen inzicht van afwijken. Als hondenbezitter wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de regels die gelden op de plek waar je je hond uitlaat. Verder is het belangrijk dat je je hond onder controle hebt als je deze zonder lijn laat lopen. Je kunt met je hond mensen tegenkomen die bang zijn voor honden, kinderen, andere honden en bijvoorbeeld wild, en als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je hond.

In mijn geval was de situatie met bovenstaande regels natuurlijk duidelijk: er stond een bord en het baasje had de hond niet onder controle. Ik had dus gelijk, maar op het moment dat zo’n hond op je af komt heb je daar niet zoveel aan. Mijn advies is dan ook dat je als hardloper altijd goed op je hoede zijn als je een (loslopende) hond ziet lopen. Loop er indien mogelijk met een boogje omheen, loop iets rustiger en kijk de hond niet aan. In de meeste gevallen zal er dan niets gebeuren en kun je rustiger verder lopen. Mocht er toch iets gebeuren, blijf dan vooral rustig. Meestal zal het baasje van de hond ingrijpen en inzien dat hij of zij fout zat. Samen los je het dan wel op. De situaties waarin dat niet het geval is zijn gelukkig eerder uitzondering dan regelmaat; helaas kun je die niet altijd voorkomen.

Ik hoop van harte dat jullie iets aan bovenstaande informatie hebben en dat mijn tips helpen om vervelende situaties te voorkomen, want het blijft natuurlijk fijn om lekker zorgeloos hard te lopen door mooie natuurgebieden buiten de bebouwde kom.

David

20190429_110404