Inmiddels is het alweer een dag of vier geleden dat ik de Wielenloop liep. Tijd voor een terugblik!

Maandagochtend, het is tweede paasdag. In plaats van een gezamenlijk ontbijt maken  we ons klaar om naar Rosmalen te gaan. Traditioneel doe ik daar mee aan de 10 km van de Wielenloop, samen met een paar vrienden en een hoop bekenden. Luka heeft besloten dit jaar niet mee te doen, maar samen met Carla, Demian en Vajèn komt hij me wel aanmoedigen. Vol goede moed gaan we op weg. Het is al vrij warm en de zon schijnt volop. Prachtig weer, maar eigenlijk te mooi voor een goede hardloopprestatie. Vooraf was ik hier al een beetje bang voor, maar ik heb besloten er vandaag toch vol voor te gaan.

wielenloop5
Al vroeg was het gezellig druk (foto: Adwin Mathon)

Aangekomen bij het voetbalcomplex van OJC Rosmalen, waar de start en finish zijn, gaat net de kidsrun van start. Daar doen een hoop bekenden aan mee en we moedigen Mink, Finn, Luuk en Stijn luidkeels aan. Ieder van hen doet op zijn eigen manier zijn best en heeft de medaille na afloop dik verdiend. Overigens krijgen alleen de kinderen bij de Wielenloop na de finish een medaille, volwassenen moeten het bij de 5 en 10 km met de eer doen. Vandaag loop ik dus voor de eer. Ondanks de warme temperatuur heb ik toch besloten om vast te houden aan mijn doel: aanvallen van mijn PR. Dat betekent een eindtijd rond of liefst onder de 42 minuten. Dat zal een hele klus gaan worden!

Voor de start klets ik nog wat met vrienden en bekenden. Björn en Mark lopen ook de 10 km. Voor Björn en Luuk is het doel te lopen onder de 55 minuten (al liet Björn me in een appje weten graag onder de 52:46 te willen), Mark richt zich meer op mijn tijd (al is hij ook tevreden met een tijd rond de 44 min), Michel doet rustig aan na zijn eerste marathon in Rotterdam en Jaber bereidt zich samen met Bram voor op een helse ultratrail in de Vogezen. Zo heeft iedereen zijn eigen plan voor vandaag, maar allemaal lopen we 10 kilometer. Vlak voor de start maak ik eindelijk eens kennis met Adwin Mathon. Hem ken ik al jaren via Facebook (Hardloop Brabant wedstrijden), maar we hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Tot vandaag! Na kort wat woorden gewisseld te hebben, gaan we ieder onze eigen weg om ons klaar te maken voor de start.

wielenloop2
Samen met Adwin Mathon (foto: Adwin Mathon)

Terwijl Björn achterin het vak zijn plekje zoekt, lopen Mark en ik naar voren toe. Gezien het tempo dat we willen lopen kunnen we het beste voorin starten en kijken hoe lang we met de snelle mannen mee kunnen gaan. Om exact 11 uur laat Mike Scholten namens de organisatie het startschot klinken en gaan we op weg. Ik probeer net als in Zandvoort meteen een snel tempo te pakken en in mijn ritme te komen. Dat gaat vrij goed en de eerste kilometer kom ik door in 3:54 min. Dat is snel, eigenlijk te snel. Maar het voelt goed en ik weet dat ik in het tweede deel altijd een verval heb, dus de winst die ik nu boek is dan prettig. Ook de tweede en derde kilometer gaan goed: 4:02 en 4:05, nog steeds ruim onder het gemiddelde van ongeveer 4:12 wat ik moet lopen voor een PR. Dit tempo ga ik echter nooit volhouden, dus ik besluit iets rustiger te gaan lopen. De vierde kilometer gaat dan ook in 4:16 en dat is prima. Nu gaan we de nieuwbouwwijk De Lanen binnen. Dat betekent veel wind (door de open vlaktes) en veel zand. In combinatie met de warmte kan dat best nog eens een uitdaging gaan worden. Als we een bocht omgaan om de wijk in te lopen, kijk ik om en zie Mark een paar honderd meter achter me lopen. Ik merk dat het steeds zwaarder begint te worden: ik krijg het erg warm en heb last van een droge mond. Mijn tempo gaat nu omlaag, dat kan niet anders. De vijfde kilometer ging in 4:25, dat is een flink verval. Teveel! Misschien haalt Mark me zo wel bij, dan kunnen we samen verder lopen. We lopen vaker samen en kunnen ons dan goed aan elkaar optrekken. Dat zou nu wel fijn zijn. Ik weet ook dat over iets minder dan een kilometer een waterpost is, net over de brug. Water, dat heb ik nodig! Ik besluit bij de waterpost even rustiger te lopen zodat ik goed kan drinken. De zesde kilometer ging mede hierdoor in 4:32 en daarmee ben ik mijn winst van het begin nu wel kwijt. Tijd om weer in een goed tempo te komen. De tijd die ik door het drinken verloren ben, verdien ik zo wel weer terug, toch?

wielenloop1
Nieuwe route om de Groote Wielenplas (foto: Endert Multimedia Communicatie)

Nu zijn we op het nieuwe gedeelte van de routes rondom de Groote Wielenplas. Een prachtig gebied, maar ook onverhard en kurkdroog. Door de warmte stuift het zand door de lucht waardoor ik maar niet van mijn droge mond af kan komen. Ik probeer echt om te versnellen, maar mijn benen willen gewoon niet sneller meer. De zevende kilometer gaat in 4:29 en de achtste zelfs in 4:38. Nee, een PR gaat me vandaag echt niet meer lukken, die verloren tijd wordt alleen maar groter.  Vooral die droge mond zorgt ervoor dat ik het enorm zwaar heb. En ik ben niet de enige: als ik achter me kijk, is Mark in geen velden of wegen meer te bekennen. Ook hij blijkt het dus zwaar te hebben, nog zwaarder dan ik. Eventjes baal ik, maar al snel is er berusting. Ik had dit vooraf al voorspeld en de omstandigheden zijn met de wind en het vele, droge zand nog zwaarder dan gedacht. Inmiddels heb ik een aardig ritme gevonden en kan de laatste kilometers in een vrij vlak tempo lopen: 4:32 en 4:33. Een eindsprintje zit er niet meer in. Sterker nog, ik heb er gewoon ook geen zin meer in. Dit tempo maar volhouden tot de finish. Het was zwaar, het was afzien, maar ik ben er.

wielenloop4
Aangemoedigd door mijn nichtje Maud Oprins (foto: Yvonne Herber)

Bij de finish staan Carla en de kinderen me op te wachten, dat is altijd fijn! Net als in Zaltbommel loopt Luka de laatste meters weer met me mee. En dan… dan is er water, heel veel water. Ik drink snel een flesje leeg en gooi er nog een paar bekers achteraan. En nog een. Die droge mond weg zien te spoelen, eindelijk. Mijn officiële eindtijd is 44:14 op iets meer dan 10 kilometer, ongeveer 200 à 300 meter meer. Daarmee ben ik 14e geworden. Mark bleek ruim 3 minuten achter me te zitten; hij had echt een slechte dag vandaag. Björn kwam binnen in 52:35 en liep daarmee wel een PR: knap gedaan! Toch nog iemand die zijn doel gehaald heeft!

Het was een pittige race, maar ook wel weer mooi. Goed georganiseerd, een mooie route en erg gezellig met familie, vrienden en bekenden. Bovendien heb ik voor het eerst mijn shirtsponsors kunnen laten zien op mijn Run for KiKa-shirt! Alles bij elkaar dus toch een geslaagde dag. Volgend jaar kom ik hier zeker weer terug. Nu eerst Pasen vieren, genieten van de meivakantie en dan op naar de Vestingloop in Den Bosch. Op zondag 26 mei is daar een volgende kans op een PR…

David

wielenloop3
Mijn shirtsponsors achterop mijn Run for Kika-shirt (foto: Yvonne Herber)
Wielenloop-logo-2018-600x600