Aanstaande maandag is het 2e Paasdag. Waar veel mensen de dag beginnen met uitslapen, een lekker paasontbijt en eieren zoeken, ga ik hardlopen. Sinds enkele jaren wordt de Wielenloop in Rosmalen gehouden op deze speciale dag, een mooi traditie wat mij betreft. En dit jaar heb ik deze datum met hoofdletters geschreven in mijn agenda. Eén van mijn doelen voor dit jaar is namelijk mijn PR op de 10km proberen te verbeteren en de Wielenloop leek mij daar bij uitstek geschikt voor. Toch heb ik inmiddels 4 (goede) redenen waarom dit niet gaat lukken.

20190420_094546

 1. De hoge temperatuur.
  Vandaag haalde het kwik hier in de buurt 25 graden. Fijn als je op vakantie bent of wilt BBQ-en, maar natuurlijk erg warm voor een flinke inspanning. Temperaturen rond de 10 graden zijn ideaal, maar dat zit er morgen dus niet in. Gelukkig lopen we niet op het heetst van de dag, maar als om 11 uur het startschot klinkt zal het zo’n 20 graden zijn en zal de zon flink schijnen.
 2. Ietsje meer dan 10 km.
  Dit jaar heeft de Wielenloop een nieuwe route. Een mooie route, dat zeker. Maar toen ik de route verkende, kwam ik tot de ontdekking dat deze toch zo’n 300 meter langer is. Dat is in mijn geval toch al zeker één minuut extra op mijn eindtijd. Natuurlijk kan ik de tijd op mijn TomTom of Strava gebruiken, maar dat is toch anders en geen officieel geregistreerde 10 km: jammer.
 3. Te weinig rust genomen.
  De afgelopen week was erg druk: voetbalwedstrijd inhalen, gala van de examenleerlingen, personeelsdag en met het gezin veel gefietst. Ontzettend leuk allemaal, maar wel erg veel en ook vaak laat naar bed. Niet de rust die je zou moeten hebben om een paar dagen later een topprestatie te kunnen leveren.
 4. Mezelf teveel druk opgelegd.
  Ja, misschien dat ook wel. Het is goed om een bepaald doel voor ogen te hebben en daar naartoe te werken. Toch heb ik tijdens de Circuit Run in Zandvoort gemerkt dat het ook wel erg fijn is om zonder druk te kunnen lopen. Daar liep ik vrijuit en klokte ik voor mijn doen een geweldige tijd. Nu heb ik mezelf juist een taak gegeven en dat met de hele wereld gedeeld, ik voel dat ik daardoor nu met wat meer spanning naar deze wedstrijd toe werk dan anders.

Helaas vier goede redenen waarom ik maandag geen PR zal lopen. Geef ik het dan bij voorbaat al op? Nee, dat zeker niet. De afgelopen weken heb ik met mijn trainingen echt toegewerkt naar deze wedstrijd. Ik heb rustig aan gedaan en een enkele keer getraind op mijn wedstrijdtempo. Dat voelde goed! En ik heb er ook gewoon echt zin in. Lopen in een bekende omgeving (ik heb daar ruim 10 jaar gewoond) is een voordeel. Bovendien zal ik veel bekenden tegenkomen, zowel lopers als toeschouwers. Dat is altijd een grote motivatie. In plaats van 4 redenen waarom ik geen PR ga lopen, zou ik misschien een blog moeten schrijven met 4 redenen waarom ik dat wel ga doen. Maar misschien probeer ik op deze manier juist wel de druk een beetje van me af te schrijven? Wie weet, we gaan het zien. Wish me luck!

David

Wielenloop-logo-2018-600x600