Het is weer lente! Ik hou van deze tijd van het jaar, waarin de temperaturen omhoog gaan, het langer licht is en de natuur weer ‘wakker’ wordt. En ik niet alleen, met mij vele andere hardlopers, wielrenners en wandelaars die uit hun winterslaap zijn gekomen. De komende maanden heb ik vele hardloopactiviteiten gepland staan en daar heb ik echt zin in. De Runner’s World Zandvoort Circuitrun volgende week zondag is de eerstvolgende op mijn lijstje.

rwcircuitrun2019

In 2016 liep ik ook al eens in Zandvoort. Voor mijn gevoel was dat het eerste jaar dat ik hardlopen echt serieus begon te nemen. Ik had al een paar andere wedstrijden gelopen, maar dat was altijd dicht bij huis. Ik had me dat jaar laten overhalen om mijn eerste marathon te gaan lopen (in Rotterdam), dus ik was volop in training. In die voorbereiding had ik ook een plekje gereserveerd voor de Circuitrun in Zandvoort. Waarom ik daarvoor gekozen had weet ik niet precies meer, maar waarschijnlijk was het een combinatie van twee dingen: enerzijds de variatie van het parcours (racecircuit, strand en het centrum van Zandvoort), anderzijds de mogelijkheid om er met het gezin een dagje uit van te maken. Achteraf bleek het een goede keuze, want nu drie jaar later praten onze kinderen er nog over.

We gingen toen met de trein vanaf ‘s-Hertogenbosch naar Zandvoort. Alleen dat is al een heel avontuur met kinderen! Eenmaal op het station van Zandvoort aangekomen hoefden we alleen de masse hardlopers maar te volgen richting het circuit. Net buiten het station konden we een foto laten maken met de NS, supporter van bewegen. Daarna naar het circuit waar de jongens op de foto konden met een paar gave sportwagens. Terwijl ik mijn startvak in de pitbox opzocht, gingen Carla en de kinderen richting het centrum van Zandvoort. Liever waren ze naar het strand gegaan, maar echt geweldig weer was het die dag niet, dus zochten ze een terrasje langs het laatste stuk van de route door het centrum. Het hardlopen ging echt goed die dag. Het circuit liep ik razendsnel, op het strand moest ik flink afzien (hoog water, dus door het mulle zand) en door de straten van Zandvoort was vooral genieten. Terwijl ik langs hun terras liep, waren Carla en de kids blijkbaar druk met eten en drinken bestellen. We hadden elkaar dus gemist, maar dat was achteraf helemaal niet erg. Iedereen had zich prima vermaakt, dat was het belangrijkste. Toen ik na de finish mijn medaille in ontvangst had genomen, liep ik terug richting het station waar we elkaar weer terugvonden. Met de trein reden we eerst naar Haarlem waar we nog een paar fijne uurtje beleefden, voordat we weer terug naar huis gingen. Een geslaagde dag, die ik me zelfs drie jaar later nog goed kan herinneren.

Tijd dus voor een herhaling! Toen ik vertelde dat ik weer in Zandvoort wilde gaan lopen riepen de jongens “Gaan we dan weer met de trein?” en zei Carla “Hopen dat het nu wat beter weer is”. Dat was dus 2x een ‘ja‘, zonder enige vorm van twijfel of discussie. Iedereen had er meteen zin in. De treinkaartjes zijn inmiddels geregeld en ook het weer lijkt mee te zitten komende week. Alles ziet er dus goed uit, maar ben ik er zelf wel klaar voor?

De afgelopen week heb ik, ondanks een lichte verkoudheid, weer twee keer een afstand van boven de 10 km kunnen lopen. Dat ging gelukkig goed. Vandaag was mijn plan om een rustige duurloop van 15 km te gaan maken, maar toen Mark vanochtend appte dat hij ook wilde gaan lopen, was mijn plan zo omgegooid. Samen met Mark liep ik in de lentezon een mooie route langs de Aa en om kasteel Heeswijk. We liepen ruim 11 km waarvan vooral de eerste helft in een hoog tempo ging. Met een hoog tempo bedoel ik een snelheid onder de 4.20 min/km. En dat al pratend over van alles en nog wat. We voelden allebei dat het lekker ging, maar toch besloten we het tweede deel wat rustiger aan te doen. Krachten sparen, niks forceren. Allebei hopen we op 2e Paasdag een aanval te doen op ons PR op de 10 km en dit begon er al aardig op te lijken. Het was een fijn stuk hardlopen: hoog tempo, prachtig weer en gezellig bij kunnen kletsen met een goede vriend. Wat wil je nog meer?!?!

1553426020133

Volgende week dus de RW Circuitrun in Zandvoort. Ja, ik ben er klaar voor. En ja, ik heb er zin in. Mijn doel volgende week? Dat zijn er eigenlijk twee: mijn tijd van drie jaar geleden (54:49) proberen te benaderen, maar vooral genieten en een hele leuke dag hebben met mijn gezin. “We gaan naar Zandvoort, al aan de zee…”

David