Sinds begin november zijn mijn kinderen al druk bezig met het maken van hun verlanglijstjes. Vanaf het moment dat de speelgoedboeken door de brievenbus vielen, gingen ze helemaal “los.” Gelovig of ongelovig, ze knippen, plakken, schrijven en tekenen er vrolijk op los. Alle drie maakten ze een verlanglijstje op maat. Het moest goed duidelijk zijn wat papa en mama, ik bedoel Sinterklaas, moest kopen. En nee, met de portemonnee werd geen rekening gehouden; op een verlanglijstje kan en mag alles!

Kinderen maken natuurlijk hun lijstjes, maar ook wij hebben zo onze wensen. Voor mij zijn dat vaak dingen die met hardlopen te maken hebben. Ik zal je vertellen wat er op mijn lijstje staat, misschien zit er ook wel een tip voor jou bij!

 1. Een nieuw sporthorloge: de Garmin Forerunner 645
  Als ik ga hardlopen, kan ik echt niet zonder mijn sporthorloge. Jaren heb ik gedaan met de Polar M400, tot ik zo’n twee jaar geleden overstapte naar de TomTom Runner 3. Allebei fijne horloges. Maar de tijd staat niet stil en de nieuwe generatie sporthorloges zijn vaak ook een ‘smartwatch’, wat die van mij niet is. Bovendien stopt TomTom met hun wearables, dus vond ik het tijd om verder te kijken. Ik heb mijn oog laten vallen op de Garmin Forerunner 645. Garmin is al jaren toonaangevend op hardloopgebied en de Forerunner 645 heeft volgens mij alles wat ik in een (sport)horloge zoek. Zelf moet ik nog even sparen, daarom staat deze met stip bovenaan mijn verlanglijstje!
 2. Een lange broek voor de koude wintermaanden
  Hardlopen in de winter vraagt om de juiste (warme) kleding. Vooral als het echt koud is, krijg ik vaak koude bovenbenen tijdens langere duurlopen. Gelukkig hebben alle merken wel hun eigen winterlijn waarbij ze oplossingen hebben gevonden voor zulke problemen. Bij koud weer loop ik meestal in lange tights, maar daar ben ik eigenlijk geen fan van. Liever loop ik in lossere broeken; in de zomer draag ik ook altijd shorts. De Nike Utility of Nike Swift zijn wat mij betreft goede opties: strak aan de onderbenen, los op de bovenbenen. De perfecte combinatie voor mij dus. Met het oog op de aankomende 2 Rivers Marathon in februari dus niet voor niets op nummer 2 van mijn lijstje.
 3. Goede verlichting!
  Heel belangrijk is deze donkere maanden, zeker omdat ik door de week toch vaak ’s avonds loop. Het dorp waar ik woon is maar klein, dus ga ik vaak richting het buitengebied. Maar daar is dus bijna tot geen straatverlichting. Tijd dus voor goed verlichting! De Kalenji Run Light 250 van Decathlon is hier volgens mij perfect voor, al is zijn kleine broertje de Run Light 100 om te beginnen misschien ook voldoende. Hoe dan ook, veiligheid voor alles!
 4. Een praktische en comfortabele regenjas
  In mijn vorige blog vertelde ik al dat hardlopen in de regen niet mijn favoriete bezigheid is. Toch ontkom je er in deze periode niet aan, hardlopen door regen en met harde wind. Een goede regenjas is dan verstandig om niet doorweekt thuis te komen. De Gore R5 Infinium van Gore-tex is waarschijnlijk de allerbeste in zijn soort, maar ook erg duur. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, maar aangezien mijn kinderen ook gewoon alles op hun lijstje mogen zetten, doe ik dat nu ook!
 5. Een fijn boek om te lezen bij de open haard
  Ik houd van lezen, maar neem er eerlijk gezegd te weinig tijd voor. Losse Veter en Runner’s World lees ik wel, maar een echt boek heb ik eigenlijk te weinig in mijn handen. Tijdens de zomer- en kerstvakantie lukt het me vaak wel om een paar boeken te lezen. Gelukkig komt de kerstvakantie eraan, dus tijd om te zoeken naar een leuk boek. Dolf Jansen is een van mijn favoriete columnisten omdat hij op een geweldige manier over hardlopen schrijft. Daarom lijkt zijn boek ‘Altijd verder’ me wel iets. Niet het nieuwste boek (want al uit 2009), maar waarschijnlijk een boek vol herkenbare zaken. Die wil ik!
 6. Sportvoeding
  Trainen voor een marathon betekent trainen met gelletjes. Inmiddels weet ik dat de ene gel de andere niet is en dat je echt goed moet uitzoeken waar jouw lichaam het beste op reageert. In mijn geval zijn dat de gelletjes van Sience in Sport. Al jaren maak gebruik ik de SiS Go gels met veel plezier. Heel veel verschillende smaken, geen water erbij nodig en heel belangrijk : mijn maag reageert er goed op. Toch wil ik iets nieuws gaan uitproberen. Ik ben namelijk heel nieuwsgierig naar de gels van Maurten. De Maurten gel 100 was één van de grote geheimen van Eliud Kipchogee tijdens zijn Breaking2-poging. Ondanks dat hij het net niet haalde, was het natuurlijk wel een baanbrekend succes. Inmiddels is deze gel ook op de markt gekomen en ben ik benieuwd wat deze gel mij zou kunnen brengen.
 7. Nieuwe schoenen kunnen natuurlijk altijd
  Ik ben begonnen op Asics, stapte over naar Saucony maar kwam na wat knieklachten uit bij Adidas Energyboost. Het was die revolutionaire boosttechnologie waar mijn knieën in aanloop naar mijn eerste marathon (Rotterdam 2016) het beste op bleken te reageren. Inmiddels heb ik al 2 paren versleten en 2 andere paren nog in gebruik. De model Energyboost gaat inmiddels uit de collectie verdwijnen, dus zal ik op zoek moeten naar een vervangend model. De Ultraboost of Solarboost zijn de meest logische vervangers, maar ik ben ook erg nieuwsgierig naar de Dynaflyte van Asics. Voorlopig kan ik nog even zoeken in de uitverkoop.
 8. Drinkfles geschikt voor flipbelt
  Tijdens het lopen neem ik, behalve mijn telefoon en een huissleutel, het liefste zo min mogelijk spullen mee. Toch zul je tijdens de lange duurlopen in de voorbereiding op een marathon ook water en voeding mee moeten nemen. Zelf gebruik ik het liefste de flipbelt. een handige sportriem waar ik eigenlijk alles wel in kwijt kan. Sleutel, telefoon, pasjes, gelletjes, allemaal geen probleem. Tijdens een marathon heb ik ook niet meer nodig, want drinken krijg je voldoende onderweg. Maar tijdens trainingen wil ik wel altijd graag wat water mee kunnen nemen. Gelukkig heeft flipbelt daar ook een oplossing voor: een op maat gemaakte en voorgevormde waterfles. Verkrijgbaar in twee formaten en niet eens zo duur. Waarom heb ik deze fles eigenlijk nog niet?
 9. Een nieuwe (draadloze) headset
  Ik vertelde al eens dat ik altijd met muziek loop. De eerste jaren deed ik dat met een simpele headset met draad, maar inmiddels loop ik alweer jaren met de BackBeat Fit van Plantronics. Ik moet zeggen dat ik daar erg tevreden over ben. De bluetoothverbinding is ontzettend stabiel, het geluid is prima, de bediening is eenvoudig én ik kan ook nog aardig wat omgevingsgeluid horen (wel zo veilig!). Het vele gebruik heeft echter wel zijn sporen achtergelaten, want de laatste tijd hoor ik aan de linkerkant gekraak bij de lagere bastonen. Soms is dat best irritant. Tijd voor vervanging? Misschien wel, dus ik kijk alvast om me heen. Zo vind ik qua veiligheid, maar zeker ook qua techniek, Aftershokz wel een interessante optie. Deze headset zit niet in of op je oren, maar net daarvóór. De muziek komt via je jukbeenderen binnen, waardoor je oren vrij blijven voor omgevingsgeluid. Klinkt heel goed, maar ik heb geen idee hoe dit in de praktijk werkt. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen! Verder timmert Jaybird natuurlijk hard aan de weg en heeft voor mij zelfs meerdere opties. Zo heb ik positieve reviews gelezen over de Jaybird X4, die enigszins lijkt op mijn huidige headset: draadloos, maar wel een draad in je nek. Wil je echt helemaal draadloos, dan is er de Jaybird Run. Iets duurder, maar daarmee nog meer bewegingsvrijheid. Mogelijkheden genoeg dus!
 10. Een warme buff
  Muts op, maar toch een koud gezicht of koude nek? Een buff is hiervoor altijd een goede oplossing. Een buff is een multifunctionele doek die je in alle weersomstandigheden goed van pas kan komen. Je kunt natuurlijk een originele kopen van Buff, maar er zijn ook voldoende alternatieven van andere merken. Ideaal hebbedingetje, dus een logische nummer 10 om mijn lijstje af te sluiten.

Volop wensen dus, in allerlei prijsklassen. Eigenlijk zou ik alles wel willen hebben, maar dat laat mijn budget helaas niet toe. Maar misschien denkt Sinterklaas of de Kerstman dit jaar ook aan mij tijdens zijn tocht door Nederland. Ik heb dit jaar echt geprobeerd om zoet te zijn, dus wie weet!

David

20181201_102936 (2)