Ongeveer een jaar geleden hoorde ik dat mijn marathon in Tokio niet door zou gaan vanwege corona. Toen was dat nog een grote schok en was het virus nog aan de andere kant van de wereld. Inmiddels weten we allemaal wat er het afgelopen jaar gebeurd is, of eigenlijk wat er ook allemaal niet gebeurd is. Geen marathons, geen triatlon, geen verre reizen, helemaal niks. Het gaf me wel de tijd om anders (en meer) te gaan trainen en op nieuwe dingen te ontdekken. Een van die dingen die ik ontdekt heb ik trailrunning.

Vanuit ons huis ben je hier in de buurt zo in de bossen of in het dynamische beekdal. Daar heb je veel mogelijkheden om offroad te lopen, dus dat deed ik al regelmatig. De voordelen van afwisselen van harde (asfalt) met zachte ondergrond (bos, zand) kende ik al langer, dus daar probeer ik wel rekening mee te houden. Maar veel verder dan de bekende routes en paden kwam ik eigenlijk niet. Daar moest toch maar eens verandering in komen. Via Strava en Instagram zag ik veel hardlopers regelmatig een tocht door de bossen, heuvels of over de hei maken waarbij ze op de mooiste plekken kwamen. Dat wilde ik ook wel eens proberen!

Zo gezegd, zo gedaan. Op 11 oktober 2020 mocht ik samen met (hardloop)maatje Björn een dagje mee met de ervaren trailrunner Jaber Herman. Hij zou ons meenemen voor een tocht van zo’n 25k door het Rijk van Nijmegen. Dat betekende wel vroeg mijn bed uit, want we zouden in het donker vertrekken. Dat laatste was wel een dingetje, want dwars door de bossen heen in het donker is niet iets wat snel mijn grootste hobby gaat worden, heb ik ontdekt. Zodra de zon opkwam, werd ook de omgeving duidelijker zichtbaar en die was prachtig. Het werd een bijzondere tocht van uiteindelijk ruim 26k door bossen, over heuvels, door modder en over heide, iets dat zeker voor herhaling vatbaar was.

Kort daarna kocht ik in de uitverkoop een paar trailschoenen. Die had ik nog niet, want stel dat ik trailen niet leuk zou vinden? Maar de ervaring in de bossen van Nijmegen was zo leuk, dat ik toch een paar kostte (wat ook meespeelde was dat het een vette aanbieding was, maar dat terzijde!) Op deze schoenen heb ik daarna vooral de omgeving rondom Berlicum verder ontdekt. Nu kon ik ook bij wat slechter weer de bossen in en in plaats van de wandel- en fietspaden, koos ik nu ook wat vaker voor MTB- en ruiterpaden. Zelfs zo dicht bij huis heb ik daardoor nieuwe routes en plekken ontdekt. Zo leuk!

Toen storm Bella op zondag 27 december over Nederland raasde, liep ik samen met Björn een halve trailmarathon langs het Maximakanaal en door de uiterwaarden van de Maas. Eigenlijk zouden we die dag de Maasdijk Winterrun lopen, maar die ging vanwege corona niet door. Dus bedachten we onze eigen uitdaging en we lieten ons door een storm niet tegenhouden! Helemaal doorweekt maar meer dan voldaan kwamen we na bijna 23k weer thuis. Heerlijk!

De afgelopen weken was koning Winter duidelijk de baas in ons land. Hardlopen in de kou vind ik niet erg, maar in de sneeuw vind ik toch een ander verhaal. Zodra er sneeuw ligt blijf ik binnen, want glibberend een poging wagen tot hardlopen? Mij niet gezien! Maar met de grip van trailschoenen zou dat anders moeten zijn. Dus liep ik op 8 februari mijn eerst trailrun in de sneeuw. Dat was wennen, maar stiekem toch wel leuk. In de dagen daarna liep ik nog een paar keer in de sneeuw en toen we in de carnavalsvakantie een weekje in het oosten van het land waren, ging ik daar vrolijk verder. Inmiddels heb ik ook een nieuw sporthorloge (de Polar Vantage V2) waar ik routes in kan zetten en me tijdens het lopen kan laten navigeren. Dat had ik gedaan, dus kon ik in een totaal onbekende omgeving waar volop sneeuw lag, toch twee schitterende routes lopen van 12 en 18k. Ook nu kwam ik weer op plekken waar ik anders nooit zou komen en heb ik prachtige foto’s kunnen maken.

Ja, trailrunnen is dus best wel leuk. Zeker met de juiste schoenen en nu ook met navigatie op mijn horloge is de wereld voor mij als hardloper ineens een stuk groter geworden. Hardlopen op de weg doe ik nog steeds het liefste, maar de afwisseling met trailen is erg prettig. Samen met fietsen en zwemmen is mijn arsenaal om te sporten weer verder uitgebreid en daar kan ik als mens en sporter alleen maar sterker van worden. De volgende trail samen met Björn staat alweer gepland: volgende week zondag 26k door natuurgebied Kampina in Brabant. Ik heb er nu al zin in!

David